Dnes je 23. září 2025, svátek má Berta
Úvod Aktuality Alternativní cesty k lepšímu zraku: oční jóga, akupunktura a správné potraviny Vytvořit článek
Alternativní cesty k lepšímu zraku: oční jóga, akupunktura a správné potraviny
Redakce GastroIN - 15. 10. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

16. 10. 2015 - PRAHA – Až 80 procent informací získává člověk prostřednictvím zraku, proto je nutné nejen si oči chránit, ale také jim dopřát potřebné živiny a cviky. Co očím pomáhá, jaké potraviny zařadit do jídelníčku a kterým se naopak vyhnout?

Bolesti hlavy, zad nebo neplodnost – to jsou nejčastější důvody, proč lidé zkoušejí akupunkturu. Málokdo ale ví, že má blahodárné účinky i na zrak. „Akupunktura je metoda tradiční čínské medicíny, která má mnohatisíciletou historii a lze díky ní ovlivňovat a léčit některé oční nemoci a vady. Lidé se přitom nemusí bát, že by jim lékař píchal jehly do oka. Aplikují se nejen do akupunkturních bodů blízko oka, ale také na různá jiná místa po celém těle. Na klinice vyvíjíme metodiku, jak akupunkturu co nejefektivněji využívat pro léčbu očních nemocí a očních vad,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Dalším možným způsobem, jak si dopomoci k lepšímu vidění, je oční jóga. „Velmi často pacientům s očními vadami doporučujeme masáže očí a takzvanou oční jógu. Jsou to cviky, kdy se typicky lidem pracujícím každodenně na počítači doporučují krátké přestávky. Je dobré oči například každou hodinu dvě minuty trochu promasírovat a procvičit. Oku prospívají krouživé pohyby, pohledy různými směry, nahoru, dolů a do různých stran. Tak se oko vlastními očními svaly promasíruje a tím se zlepší metabolismus, látková výměna v oku a jeho okolí, což má pozitivní účinky na zrak,“ popsal Pavel Stodůlka.

Vedle cvičení pomáhá očím i zdravé stravování. „Asi nejznámější potravinou, která prospívá zraku, je mrkev, která pozitivní účinky na zrak skutečně má. Málo známá je kurkuma. Ta je velmi populární například v Indii a je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak má také protinádorový efekt. Také je dobré jíst často ovoce a zeleninu, ve kterých je řada látek, které mají ochranný vliv na sítnici oka. Dobré je upřednostnit například olivový olej před živočišnými tuky. Naopak zraku neprospívá časté pojídání tučného masa. Škodlivé látky se usazují v cévách, a to v celém organismu, tedy také v cévách oka, zejména v oční sítnici, což může vést k jejímu závažnému poškození,“ upozornil Pavel Stodůlka.

Alternativní metody pro zlepšení zraku doporučují někteří specialisté doplnit homeopatií. Jídelníček zase obohatit bylinkami. Blahodárné účinky má například kozlík lékařský nebo květ chryzantémy. V pokročilejším věku jsou vhodné potravinové doplňky – pozor ale na předávkování. „Pro dobrý zrak je podstatný lutein. Ten obsahuje například obilí, ovoce a zelenina nebo vaječný žloutek. Na správné fungování enzymů v oku má velký vliv zinek. Proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na tento minerál. Mezi ty patří například vajíčka, mléko, dýňová semínka, ústřice nebo pštrosí maso. S přibývajícím věkem ale slábne schopnost tyto látky z běžné stravy vstřebávat, proto je vhodné zařadit do jídelníčku potravinové doplňky, které tyto látky obsahují. Navíc příliš velký přísun zinku může očím škodit. Potravinové doplňky obsahují takové množství látek, které odpovídá doporučené denní dávce,“ řekl Pavel Stodůlka.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 28 minutami
Pivovar Tišnov slaví. Na největší degustační soutěži Evropy European Beer Star vyhrál se svým pivem Tišnovanka 11%, které se tak o...
Redakce GastroIN - 22. 09. 2025
Už šestý ročník Slováckého koštu slivovice pořádají Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice České republ...
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Reklama   •   Koupit reklamu