
Poprvé v dějinách uspořádala Mezinárodní asociace sommelierů (ASI) své výroční zasedání všech členských zemí ASI (General Assembly) na africkém kontinentu. Delegáti z více než 60 zemí světa se sešli v jihoafrickém Kapském Městě.
Během dvoudenního jednání stanovili delegáti další směřování celé organizace, přivítali nové členy a sdíleli zkušenosti ze světového sommelierského dění.
Valné shromáždění se konalo ve spolupráci s Jihoafrickou asociací sommelierů (SASA) a přineslo nejen důležitá rozhodnutí, ale i možnost poznat jihoafrickou vinařskou scénu a gastronomii v její autentické podobě. Jak uvedl prezident ASI William Wouters: „Tato událost není jen významným krokem pro ASI, ale i pro celý africký kontinent. Jihoafrická republika je jednou z nejzajímavějších vinařských zemí světa a profesionalita místní sommelierské komunity z ní činí výjimečného hostitele takto významného setkání.“
Noví členové a nové výzvy
Mezi klíčová témata zasedání patřilo přijetí nových členů. Plnými členy se nově staly Peru, Moldavsko a Kolumbie, zatímco Keňa získala nově status kandidátské země. Do roku 2027 se očekává vstup mezi kandidátské země dalších států, jako jsou Kongo či Nigérie. Růst členské základny reflektuje dynamický vývoj oboru napříč kontinenty – obzvláště patrný právě v Africe a na Blízkém východě.
Tato skutečnost se promítla i do rozhodnutí, že od roku 2027 bude poprvé uspořádáno samostatné Mistrovství sommelierů Afriky a Blízkého východu, odděleně od evropské části. Premiérový ročník se uskuteční v Kapském Městě. Soutěž má za cíl podpořit lokální talenty a otevřít dveře těmto novým regionům na světovou sommelierskou scénu.
Směřování a nové projekty
Součástí zasedání byla rovněž část vzdělávání, zaměřená jak na prestižní zkoušky pořádané ASI, tak na aktualizaci dokumentu ASI Guidelines, který stanovuje mezinárodní standardy pro sommeliery a pravidla soutěží. Nově byly představeny i senzorické hodnoticí tabulky pro degustace „na slepo“ piva a saké, čímž ASI reaguje na rozšiřující se spektrum požadavků na znalosti současných sommelierů.
Právě podle těchto mezinárodních standardů jsou hodnoceny soutěžící porotou ve všech sommelierských soutěžích, které pořádá v České republice Asociace sommelierů, a to jak v juniorské tak v profesionální kategorii. Znalost těchto mezinárodní standardů je tak nezbytná i pro úspěch na naší národní scéně. Aktualizované dokumenty v angličtině jsou dostupné na webových stránkách ASI: www.asi.info/education/grids-tutorials/
Své místo v členské diskuzi měla i otázka vytvoření edukačních materiálů a výukových nástrojů, které mají národním asociacím pomoci s přípravou kandidátů na zkoušky ASI. Novinkou jsou i chystané projekty jako TASTED. by ASI a ASI Field Trips, stejně jako tematické bootcampy – jeden je plánovaný v Evropě, druhý zatím na neurčeném místě s tím, že termíny nejsou zatím stanoveny. Hlavním cílem těchto iniciativ je posílit zapojení sommelierů na mezinárodním poli i rozvíjet jejich dovednosti a kontakty napříč zeměmi.
Budoucnost soutěží: soutěžní mateřský jazyk, nový cyklus
Významná změna se dotkne i formátu soutěží – od roku 2027 budou všechny ASI šampionáty probíhat ve čtyřletém cyklu namísto dosavadního tříletého. Zásadní novinkou je také možnost soutěžit v mateřském jazyce – anglicky, francouzsky nebo španělsky.
Termíny nejbližších soutěží:
- Mistrovství světa sommelierů 2026 – Lisabon, 11.–16. října 2026
- Mistrovství Evropy 2027 – Polsko, 20.–24. září 2027
- Mistrovství Afriky a Blízkého východu 2027 – Jihoafrická republika
- Dále pak Mistrovství Asie a Pacifiku 2028, Mistrovství Ameriky 2029, Mistrovství světa 2030
Česká stopa a vinařský závěr
Českou republiku na zasedání reprezentoval Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR a současně člen výkonného představenstva ASI.
Po zakončení dvoudenní oficiální části zasedání, čekala delegáty neformální část, jejíž součástí byla návštěva údolí Constantia a přesun z Kapského města do Stellenbosche, kde navštívili vinařství jako Constantia Glen, L’Avenir Wine Estate, Jordan Wine Estate nebo Uva Mira, aby na vlastní oči viděli vliv nadmořské výšky, půdního složení a klimatických faktorů na charakter místních vín.


