Dnes je 15. září 2025, svátek má Jolana
Úvod Aktuality 5. Burčákfest 2013 začíná již zítra Vytvořit článek
5. Burčákfest 2013 začíná již zítra
Redakce GastroIN - 04. 10. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

4. 10. 2013 – KLIMKOVICE – Mezi již tradiční akce podzimu můžeme bez zaváhání zařadit Burčákfest. Ten se koná v sobotu 5. října od 9 hodin před klimkovickým zámkem. Sami organizátoři pak návštěvníky zvou slovy: “Když na burčák, tak do Klimkovic!”

Všechny návštěvníky čeká nejen výborný burčák z domácích vinic, ale také zába v podobě kulturního programu, který připravili organizátoři Burčákfestu. Odpoledne, od 16 do 20 hod. můžete strávit s historickým folkem. Dobová hudba bude hrát soubor CALATA.

Děti se taky nudit nebudou. Program pro nejmenší zajistí Centrum volného času MOZAIKA, které přijete s cirkusem. U čeho se ani dospělí nudit nebudou je žonglování s míčky, točení s talíři, házení kužely a také holandské biliáry.

Když vám vyhládne, neváhejte a ochutejte gastronomické speciality jako bramboráky nebo počenou kýtu.

Co je burčák?

Jistě každý zná burčák, není však na škodu si burčákoznalosti zopakovat, rozšířit či prohloubit. Burčák je ještě nehotové víno, které má méně alkoholu, příjemnou nasládlou chuť, bublinky i spoustu kvasinek. Obsah alkoholu je zpravidla 1 - 7 % a vyrábí se z bílých i modrých hroznů.

Bílý burčák má světle až tmavě žlutou barvu s mírným kvasničným zákalem. Na dně a na stěnách nádoby se může vyskytnout jemná usazenina.

Červený burčák má světle rubínovou až tmavě červenou barvu a není čirý, ale je s mírným zákalem kvasinek.

Burčák obsahuje významné množství vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, přírodní hroznový a ovocný cukr.

Říká se, že občasné pročištění organismu pravým moravským burčákem je nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat.

Nalijme si tedy sklenku lehce kalného burčáku. V tomto období je to příjemné potěšení a řekněme, že i “zdravotní prevence”.

Program




TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu