Dnes je 21. květen 2025, svátek má Monika
Úvod Aktuality Oblíbený karamel ve sladké i slané verzi Vytvořit článek
Oblíbený karamel ve sladké i slané verzi
Redakce GastroIN - 02. 07. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

03. 07. 2019 - Proč si zamilovat karamel? Odpověď je jednoduchá:protože skvěle chutná! Důvodů může být ale mnohem více. Pojďme se společně podívat na to, jak karamel vzniká a k čemu ho v kuchyni můžete využít.

Jak vzniká karamel

Když vezmete cukr a zahřejete ho asi na 170 °C, vznikne vám karamel. Cukr se ale musí zahřívat pomalu až do chvíle, kdy se rozpustí a vytvoří novou strukturu, která se pyšní bohatou chutí a tmavými tóny zlaté barvy. Tomuto procesu se přezdívá karamelizace a zvládnete ho s jakýmkoli cukrem.

Sladkost nebo přísada do dezertů

Karamel můžete využít na několik způsobů. Často se konzumuje jen tak, jako sladký bonbon, ale bez problémů ho můžete přidat také do dezertů nebo nápojů.

Vrstva karamelu se dává do klasických dezertů, jako je například oblíbený crème brûlée. Karamel také tvoří základ lahodných pralinek, stejně jako křupavých oříšků, které zdobí dorty.

Karamel můžete také spojit se smetanou a dalšími ingrediencemi a vytvořit karamelovou omáčku anebo měkké karamelové bonbony, třeba ve spojení s mlékem. Oblíbené jsou také jablka obalená karamelem, která si vychutnáte na podzim a v chladných měsících.

Poslední dobou vzrůstá oblíbenost karamelů slaných, stačí přidat pár zrníček kvalitní hrubozrnné soli.

Jak si karamel připravit v pohodlí domova? Poradíme vám.

Recept na domácí karamel

Do silnostěnného hrnce vložte cukr a na mírném plameni zahřívejte. Krystalky cukru se po chvilce začnou tavit. Důkladně míchejte, dokud se zcela nerozpustí a směs nezačne tmavnout.

Pokud si nejste jisti, jestli už je karamel hotový, raději ho z plotny odstavte dříve. Spálený karamel žádnou parádu neudělá – a ještě by vám zničil hrnec. Správně udělaný karamel krásně voní a má zlatavě hnědou barvu.


Zdroj: vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 6 hodinami
V Napajedlích se chystá jubilejní ročník oblíbené pivní slavnosti Festival malých pivovarů. V sobotu 21. června 2025 od 16 hodin m...
Redakce GastroIN - 20. 05. 2025
Legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem, koncert Davida Kollera, asijská zóna, talk stage, špičková vinařství a to...
Redakce GastroIN - 19. 05. 2025
Již 26. ročník festivalu Hello Jazz Weekend se uskuteční ve dnech 17. – 19. července 2025 v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Ves...