Dnes je 16. červenec 2025, svátek má Luboš
Úvod Aktuality Členové kapely Monkey Business uvařili várku ležáku pro Pilsner Fest Vytvořit článek
Členové kapely Monkey Business uvařili várku ležáku pro Pilsner Fest
Redakce GastroIN - 18. 08. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

19. 8. 2015 – PLZEŇ - Česká kapela Monkey Business vyměnila na jeden den své hudební nástroje za chmel, vodu a ječný slad. Všichni její členové v čele s Matějem Rupertem dnes totiž asistovali plzeňskému sládkovi u vaření unikátní pivní várky Pilsner Urquell. Plzeňským ležákem, který společně uvařili, si připijí návštěvníci Pilsner Festu v sobotu 3. října.

PilsnerFest jako oslava dne, kdy byl poprvé v Plzni uvařen slavný originální ležák, spadá letos na sobotu 3. října. Na tradičním připomenutí zrodu českého zlatého piva v areálu Plzeňského Prazdroje budou moci všichni návštěvníci ochutnat pivo, u jehož vaření přiložila ruku k dílu i hudební skupina Monkey Business. Bude se však jednat o stejný originál, jaký zde už před 173 lety uvařil místní první sládek Josef Groll. Receptura plzeňského ležáku se totiž od času původního vzniku nijak nezměnila.

Muzikanti se s chutí ujali velice zodpovědné a zajímavé práce a pod taktovkou staršího obchodního sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berky uvařili nejen pro své fanoušky, ale i pro všechny návštěvníky festivalovou várku Pilsner Urquell. „Hudba je neskutečně zajímavým prostorem, pivovarské sklepy a místní varna tomu však výrazně konkurují. Stejně tak, jako není jednoduché napsat skvělou písničku, kterou si lidé zpívají po desetiletí, muselo být těžké uvařit toto pivo, které dobylo celý svět. My jsme teď mohli být dokonce u jeho varního procesu a vlastníma rukama jej připravovat,“ řekl s nadšením leader skupiny Matěj Rupert.


Várka pro Pilsner Fest se vařila již dnes, a to kvůli zachování původní doby jejího zrání, tak aby pivo mělo zlatavou barvu a svůj správný říz. „Pivo bude nyní kvasit a pak ležet ve sklepích, aby získalo své jedinečné vlastnosti. Vloni se na Pilsner Festu vypilo kolem 400 hl ležáku, takže i letos budeme mít připraveno přibližně stejné množství. Pokud však žízeň návštěvníků předčí naše očekávání, nebude samozřejmě problém vyvalit další sudy, jsme přeci v pivovaru,“ komentoval přípravy na oslavu starší obchodní sládek Václav Berka.

Měkká plzeňská voda, žatecký chmel a ječný slad – to jsou hlavní suroviny pro výrobu plzeňského piva. Již 173 let se plzeňský ležák vaří podle původní receptury Josefa Grolla, který tento originální recept vymyslel. Uvařil tak dobré pivo, jaké ani sám nečekal, a plzeňští právováreční měšťané byli nadšeni. Pilsner Urquell byl svou chutí tak výjimečný, že jeho sláva brzy překročila hranice a stal se zakladatelem celé kategorie ‚pils‘. Právě tento významný moment připomíná a oslavuje Pilsner Fest, který se letos uskuteční 3. října. Na dvou hudebních pódiích se představí hvězdy české hudební scény jako zmínění Monkey Business, Xindl X, Michal Hrůza, nebo UDG. Vstup je zdarma. Více informací naleznete na www.pilsnerfest.cz.




TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
V dosud nejrozsáhlejším testování, které provedl Český svaz pivovarů a sladoven, lidé nadýchali nulu i po vypití pěti nealkoholick...
Redakce GastroIN - 14. 07. 2025
CZ&SK Hello Jazz Weekend se už po 26. uskuteční od 17. do 19. července v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Veselí nad Moravou. Fa...
Redakce GastroIN - 11. 07. 2025
Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám a není divu. Spojuje v sobě příjemné s užitečným – pobyt venku na čerstvém vzdu...