Dnes je 9. červenec 2025, svátek má Drahoslava
Úvod Aktuality Češi vypijí 2,1 milionu hektolitrů vína za rok, neumí ho ale moc servírovat Vytvořit článek
Češi vypijí 2,1 milionu hektolitrů vína za rok, neumí ho ale moc servírovat
Redakce GastroIN - 14. 05. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

15. 05. 2019 - Co Čech, to vinař? Statistiky hovoří jasně, trh s vínem v Česku významně roste. Aktuálně je u nás přes 20 tisíc hektarů vinic, což je zhruba 2,5krát více než před 50 lety.

Stoupá i spotřeba na osobu, aktuálně je to téměř 17 litrů za rok.*1 Stejně jako například u kávy nebo piva, i u vína se Češi více začínají zajímat o původ a kulturu konzumování. Za rok se v Česku vypije 2,1 milionu hektolitrů vína. Přibližně tři čtvrtiny pochází z dovozu, zbylou čtvrtinu tvoří domácí produkce.

Spotřeba hroznového vína se podle údajů Českého statistického úřadu od roku 1989 zvýšila téměř o polovinu. Z původních 11,3 litru na osobu v roce 1989 se v roce 2016 vyšplhala na 16,9 litru na osobu.*1

Mezi pět nejčastěji pěstovaných odrůd patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Svatovavřinecké.*2 „Trhu s vínem se v Česku daří. Češi si ve vínu libují čím dál více, v posledních letech navíc pozorujeme trend, že ve výběru upřednostňují domácí vína. Produkce u nás kolísá kolem 600 tisíc hektolitrů za rok. V Česku máme dvě vinařské oblasti, Moravu a Čechy, nicméně přes 90 % vinic najdeme na Moravě. Co se týče pěstované odrůdy, mezi dlouholetou stálici patří Veltlínské zelené,“ komentuje situaci na trhu s vínem Mgr. Martin Dostalík z poradenské společnosti BNG Group.

Konzumace Čechům jde, nemají ale ještě zažitou kulturu konzumace a servírování „Český spotřebitel je buď pivař, nebo milovník vína. Z našich zkušeností můžeme potvrdit, že víno je stále velmi oblíbené a poptávka po něm má neustále vzestupnou tendenci. V Česku máme dva typy zákazníků. První skupina víno vybírá na základě ceny a dává přednost o něco levnějším dovozovým. Většinou jde o polosuchá vína odrůdy Chardonnay, Sauvignon, Tramin červený či Merlot. Další velká skupina vyhledává moravská vína. Nemusí jít zrovna o pozdní sběry, ale tito lidé dokáží ocenit zemská a jakostní odrůdová vína. Vévodí Pálava, Rulandské šedé, Tramin červený, z novějších odrůd Hibernal. Obecně se nejvíce prodává v akci, dovozová vína v ceně kolem 60 Kč a moravská vína do 100 Kč. Nad 100 Kč je totaková magická hranice, u níž platí, že s vyšší cenou se prodává méně kusů,“ přibližuje Ladislava Antálková, obchodní ředitelka společnosti Vinium a.s. a pokračuje „Víno se nepovažuje za obyčejný alkoholický nápoj, ale váže se k němu bohatá kultura. I takové servírování se řídí určitými pravidly, která mohou zásadně požitek zvína ovlivnit a Češi jej ne vždy dodržují. K těm nejzásadnějším patří například vychlazení na ideální teplotu. Ke každému druhu se váže jiný stupeň a je potřeba toto pravidlo ctít. Stejně tak i pravidla spojená se servírováním, například sklenice, do které je víno servírováno.“

Základem jsou kvalitní vývrtka a skleničky. Ty musí být jednoduché, bezbarvé, tenkostěnné a se stopkou. Při správném otevření lahve nevydá korek žádný zvuk, při nalévání se láhev nedotýká skleniček, proud do sklenky teče pozvolna a ubrousek kolem láhve zachytává případné ukápnutí vína. V neposlední řadě je důležité také správné spárování sjídlem. Lehké či světlé chody (ryby, drůbež, telecí maso apod.) ladí s bílým vínem, vydatnější pokrmy zase s lehčím červeným nebo plnějším bílým. K tmavým masům, těžkému masitému či kořeněnému jídlu patří červené víno, sladké dezerty harmonizují se sladkým vínem a například u sýrůnení odpověď jednoznačná, u nich musíte víno vybírat dle jednotlivých druhů.*3,4

Zdroje:

1.https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceska-ekonomika/vino-v-cesku-prehled-data-spotreba-podoblasti-odrudy-vinice/r~00f4c460e1a611e88d4aac1f6b220ee8/

2.https://retailnews.cz/2017/09/22/trh-s-vinem-spotreba-trvale-roste/

3.https://zeny.iprima.cz/rodina/vino-10-nejcastejsich-chyb-ktere-delame-pri-jeho-podavani4.http://www.vins-france.cz/zajimavosti-o-vine/servirovani-vina

Zdroj: Markéta Bednářová, Surikata PR s.r.o.
Ilustrační foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 1 hodinou
Prostory Louckého kláštera obsadil hravý a tajuplný výtvarný svět, který vzniká díky intenzivní spolupráci různorodé skupiny výtva...
Redakce GastroIN - 08. 07. 2025
Otrokovické letní slavnosti nabídnou od pátku 11. do soboty 12. července celou řadu zvučných hudebních jmen. Lidé se také mohou tě...
Redakce GastroIN - 07. 07. 2025
Meruňky dozrávají a zlátnou. Přichází proto jedna z nejvoňavějších slavností léta – Meruňkobraní v Židlochovicích. Letos se koná u...