Dnes je 20. červenec 2025, svátek má Ilja
Úvod Aktuality Češi uspěli na jedné z nejprestižnějších kuchařských soutěží na světě Vytvořit článek
Češi uspěli na jedné z nejprestižnějších kuchařských soutěží na světě
Redakce GastroIN - 26. 01. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

30. 01. 2023 - LYON - Jedna z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě International Catering Cup, se konala se v kolébce gastronomie, ve francouzském Lyonu.

Soutěže se zúčastnilo dvanáct špičkových kulinářských týmů z celého světa např. z Nového Zélandu, Singapuru, Vietnamu, USA, Francie, Mexika.

Již po sedmé se této soutěže zúčastnil i tým z České republiky, letos ve složení Jan Horký a Radek David, kteří patří k předním českým šéfkuchařům. V letech 2015 a 2019 společně na této soutěži získali ocenění za nejlepší chod z vepřového masa.

Zadání letošního ročníku soutěže: :

Mini předkrmy (presované kuře, kuřecí ravioli s kaviárem a zeleninový předkrm s kaviárem)

Rybí balotina a vol-au-vent plněný rybami a mušlemi

Variace z vepřového masa (panenka, bůček, líčka), chorizo omáčka a příloha ze zeleniny zakoupené v Metro

Čokoláda a káva (dort o průměru 16 cm, mini dezert, kávové soufllé s čokoládovým středem)

Připravit se na soutěž je hodně náročné a pravidla jsou naprosto jasná. Je striktně daný čas na přípravu i prezentaci, hodnotí se práce v kuchyních, práce se surovinami, technika práce, technologické postupy. ,,Nejdůležitější je chuť pokrmů, originalita, dodržení zadání, estetický dojem, ale i předepsaný váhový limit,´´ říká komisař Petr Hajný. Suroviny v prvotřídní kvalitě dodává pořadatel akce.

Samotná soutěž trvá čtyři dny. První den se „zabydlujete“ v kuchyních, které vám jsou přiděleny. Druhý den je ve znamení nákupu surovin na přílohu k vepřovému chodu v Metru. Na nákup máte limit 50 € a přílohu musíte připravovat přímo na výstavišti. Tato novinka ještě více přiblížila International Catering Cup k nejslavnější kuchařské soutěži na světě Bocuse d’Or. Třetí den vaříte deset hodin. Uděláte si přípravu, kterou pak musíte za dvě hodiny zabalit a přenést do chladícího auta.

Čtvrtý den pak probíhá na výstavišti Sirha v hale Paula Bocuse. Vše dohotovujete v otevřených kuchyních a postupně vydáváte v přesně stanovených časech. Atmosféra přímo na výstavišti se opět podobala více napínavému fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Soutěžnímu klání přihlíží několik tisíc diváků a nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. ,,Navíc si ve Francii šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní staly celebrity”, říká s úsměvem Jan Horký.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 18. 07. 2025
Do prestižního mezinárodního žebříčku Top 500 Bars se opět skvěle zařadil pražský Black Angel’s Bar. Pro rok 2024/2025 se umístil...
Redakce GastroIN - 17. 07. 2025
Lidé by si měli v létě dávat pozor, jak skladují balenou vodu. V horkých dnech dochází k její rychlé kontaminaci. Pokud se voda...
Redakce GastroIN - 16. 07. 2025
Léto a horké počasí nepřeje těžkým jídlům. Naopak jsou v kurzu saláty. Čerstvé suroviny v kombinaci s kvalitními bílkovinami jsou...