Dnes je 21. květen 2025, svátek má Monika
Úvod Aktuality Češi nakupují sekty hlavně podle chuti, nejoblíbenější je „demi-sec“ Vytvořit článek
Češi nakupují sekty hlavně podle chuti, nejoblíbenější je „demi-sec“
Redakce GastroIN - 23. 06. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

24. 06. 2019 - ČERSKÁ REPUBLIKA - Češi každoročně vypijí 20 milionů lahví sektu. Hlavním kritériem při nákupu šumivých vín je pro tuzemské spotřebitele chuť, dále následuje značka a cena.

Až 72 % z nich dává přednost sektům s vyšším zbytkovým cukrem, nejčastěji v kategorii „demi-sec“, tedy „polosuché“. V chuťovém testu navíc Češi prokázali, že jsou schopni velmi dobře rozpoznat i mírné chuťové odchylky do 10 gramů cukru v nápoji. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Vinařské unie ČR, který se zaměřil na chuťové preference Čechů v oblasti sektů.

Naprostá většina dotázaných (86 %) z těch, kteří upřednostňují sladší šumivá vína, uvedli jako nejoblíbenější polosuchou kategorii „demi-sec“. Příznivci sušších sektů si pak vybírají zejména z kategorie „brut“ (74 %). „Přestože jsou na našem trhu k dostání všechny kategorie sektů, dlouhodobě nejoblíbenější je „demi-sec“. Mírný nárůst v kategorii „brut“ evidujeme až v posledních letech. Přispívá k tomu nejen trend ze západních zemí, ale pravděpodobně také důraz na zdravější životní styl a preference sušších vín a sektů,“ komentuje aktuální situaci Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR.

Z průzkumu dále vyplynulo, že „demi-sec“ je také vůbec nejznámější kategorií sektu mezi českými spotřebiteli, vzpomnělo si na ni 80 % dotázaných. Dále následuje „brut“, který zná více než polovina respondentů (56 %), naopak nejméně známou kategorií je „doux“ (12 %), kategorie s nejvyšším obsahem zbytkového cukru.

Při dotazu na preferovanou značku, která je při nákupu sektu rozhodující pro téměř 60 % lidí, jasně zvítězil tradiční Bohemia Sekt. Jedničku na tuzemském trhu si nejčastěji koupí 86 % lidí.

Zdroj: Michaela Vrbová
Ilustrační foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 12 hodinami
V Napajedlích se chystá jubilejní ročník oblíbené pivní slavnosti Festival malých pivovarů. V sobotu 21. června 2025 od 16 hodin m...
Redakce GastroIN - 20. 05. 2025
Legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem, koncert Davida Kollera, asijská zóna, talk stage, špičková vinařství a to...
Redakce GastroIN - 19. 05. 2025
Již 26. ročník festivalu Hello Jazz Weekend se uskuteční ve dnech 17. – 19. července 2025 v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Ves...