Dnes je 14. září 2025, svátek má Radka
Úvod Aktuality Ztracené kouzlo gastronomie 2. pol. 19. století Vytvořit článek
Ztracené kouzlo gastronomie 2. pol. 19. století
Redakce GastroIN - 09. 08. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

9. 8. 2013 – PRAHA – Nahlédnout pod pokličku a objevit ztracené kouzlo gastronomie druhé poloviny 19. století lze na výstavě Krmě – jídlo – žrádlo, kterou připravilo Národopisné muzeum v Praze.

Jídlo na výstavě sice neuvidíte, neboť je již dávno snědené, zato vám je přiblíží různé předměty, které se k dané době vztahují nebo ji symbolizují, jako jsou stolní servisy, příbory, prostírání, kuchyňské nádobí a náčiní, nádoby k uchovávání potravin a nápojů a makety pokrmů, ale především sociální a kulturní souvislosti stolování a stravování.

Právě v jeho rámci lidé z nejrůznějších vrstev vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje. Výstava představí jak stravování venkovského lidu a nejširších vrstev české společnosti, tak i měšťanstva a aristokracie.

Půjde nejen o historické proměny používaných předmětů, ale také o jídelní kulturu jako celek, obřad. V jídelníčku se odrážel vývoj zemědělství, průmyslová revoluce, import surovin ze zámoří i globalizace. Na výstavě nebudou chybět dobové názory na zásady správné výživy ani lidové tradice a pověry.

Komisař Petr Janeček uvádí, že se výstava nezabývá jen jídlem a jeho konzumováním, ale také jeho přípravou. Návštěvníci proto mohou objevovat různé pomůcky, i prostírání, které používali lidé různých sociálních vrstev v druhé polovině 19. století. Dozvíte se, jak lidé nahrazovali pšeničnou a žitnou mouku, které patřily k dražším. Když byla nouze, vzaly kuchařky zavděk i mletými žaludy, kaštany nebo třeba stromovou kůrou. Když byl nedostatek zeleniny, zas vypomohly divoké byliny jako kopřivy, lebeda či šťovík.

Přívrženci tradiční české kuchyně budou nadšení z expozice receptů a kuchařek včetně publikací proslulé Magdaleny Dobromily Rettigové.

Výstava končí již 18. srpna 2013, proto by si všichni zájemci měli pospíšit.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu