
2. 10. 2013 - BRUNTÁL - V neděli dopoledne proběhlo slavnostní vyhlášení prestižního ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Osm místních producentů bylo oceněno na gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko na zámku v Bruntále.
„Ministerstvo podporuje malé a střední producenty regionálních potravin již čtvrtým rokem. Je to záruka, jak se spotřebitelé dozvědí o kvalitních potravinách přímo z jejich kraje. A pokud je po místních produktech poptávka, může to mít vliv i na zaměstnanost v regionu,“ uvedl ministr Miroslav Toman. Značka se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocenění na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Oceňuje se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. V Moravskoslezském kraji osmička nejlepších výrobků zvítězila v konkurenci 77 produktů od 27 výrobců.
Společnost Beskyd Fryčovice získala letos ocenění již potřetí, tentokrát za Moravské kysané zelí vařené. „Značka pro nás znamená prestiž a slyší na ní i nákupčí v řetězcích. Jsem rád, že se podporují české firmy, které využívají českou produkci. My se snažíme tento přístup rozšiřovat a v rámci skupiny AGROMĚŘÍN nabízet ryze české produkty přímo zákazníkům ve vlastních prodejnách potravin Rynek,“vysvětlil ředitel Beskyd Fryčovice Leo Volný.
Soutěž každoročně osloví i producenty nováčky. Poprvé uspěla i Farma Menšík s Bio farmářským sýrem.„Ocenění nás potěšilo a rádi se jím pochlubíme, zvyšuje náš kredit u spotřebitelů. Řada z nich náš úspěch zaznamenala a stále se k nám vrací,“ sdělila spolumajitelka farmy Markéta Menšíková.
Slavnostní předávání proběhlo v rámci gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Návštěvníci mohli oceněné produkty na festivalu přímo ochutnat i zakoupit. Výrobky jsou k dostání zejména u výrobců, ve farmářských prodejnách či na místních trzích. V poslední době svůj sortiment o výrobky z krajů rozšířila i většina obchodních řetězců.
Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2013 obdržely tyto výrobky
- Kategorie: Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Oceněný výrobek: KABANOS EXTRA
Výrobce: Jaroslava Klemensová - MASOMA - Kategorie: Masné výrobky trvanlivé
Oceněný výrobek: Cena nebyla udělena
Kategorie: Sýry včetně tvarohu - Oceněný výrobek: BIO FARMÁŘSKÝ SÝR
Výrobce: Farma Menšík - Kategorie: Mléčné výrobky ostatní
Oceněný výrobek: OVOCNÝ HLAVNICKÝ SALÁT
Výrobce: Zemědělské a obchodní družstvo HLAVNICE - Kategorie: Pekařské výrobky včetně těstovin
Oceněný výrobek: TRVANLIVÉ TYČINKY SE SÝREM
Výrobce: Oceněný výrobek:
Výrobce: HAVLÍK OPAL spol. s.r.o. - Kategorie: Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Oceněný výrobek: SUŠENKA DORT
Výrobce: GAMYS s.r.o. - Kategorie: Alkoholické i nealkoholické nápoje
Oceněný výrobek: HORSKÝ PRAMEN KOJENECKÁ VODA
Výrobce: NUTREND D.S., a.s. - Kategorie: Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Oceněný výrobek: ZELÍ KYSANÉ MORAVSKÉ VAŘENÉ
Výrobce: Beskyd Fryčovice, a.s. - Kategorie: Ostatní
Oceněný výrobek: MED PASTOVANÝ
Výrobce: RODINNÁ FARMA KOŠEC
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

