Dnes je 20. září 2025, svátek má Oleg
Úvod Aktuality Zelené pivo slaví kulaté narozeniny. Slavný speciál přivítá Velikonoce už podesáté Vytvořit článek
Zelené pivo slaví kulaté narozeniny. Slavný speciál přivítá Velikonoce už podesáté
Redakce GastroIN - 15. 02. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

16. 2. 2015 - BRNO – Starobrněnští sládci tento týden uvařili slavný speciál - Zelené pivo, kterým si všichni příznivci připijí na velikonoční Zelený čtvrtek 2. dubna 2015. Ve varně pivovaru se přidala i jedna z nezbytných ingrediencí Zeleného piva - bylinný výluh, který se připravuje přímo v pivovaru Starobrno. Zelené pivo 13 letos slaví narozeniny, podle tradiční receptury se vyrábí už podesáté. K dispozici ho bude celkem 4700 hektolitrů, počítaje v to i menší množství pro slovenský trh.

Zelené pivo se každoročně vyrábí z kvalitní vody, ječného sladu z toho nejlepšího moravského ječmene a jakostního žateckého chmele. Pivo se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinového kotle přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Svou sílu pak Zelené pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Posledním krokem při výrobě Zeleného piva je přidání likéru. Právě díky unikátní technologii, bylinnému výluhu a likéru má Zelené pivo svou jedinečnou chuť a nezaměnitelnou barvu. „Zelené pivo po celou dobu vaříme podle stále stejné receptury a na desetileté výročí tohoto unikátního speciálu jsme velmi hrdí. Každoročně se v pivovaru těšíme na Zelený čtvrtek, kdy můžeme Zelené pivo našim štamgastům opět nabídnout,“ konstatoval manažer kvality Jiří Brńovják.

Pivo s charakteristickou barvou se ve Starobrněnském pivovaru poprvé vařilo v roce 2006 – tehdy to bylo pouze 80 hektolitrů. Od té doby obliba zeleného speciálu dávno překročila hranice brněnského i jihomoravského regionu a prodává se v celé České republice. Skalní příznivci si ovšem nenechají ujít příležitost objednat si svůj zelený půllitr přímo u zdroje – ve Starobrno Pivovarské restauraci, Pivnici nebo na terase. Pivovarská restaurace i terasa právě teď prochází důkladnou rekonstrukcí, takže desáté narozeniny Zeleného piva všichni hosté oslaví už v „novém“. Jako obvykle se chystají různá hudební vystoupení a další program, na kterém se momentálně usilovně pracuje.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Redakce GastroIN - 18. 09. 2025
Spousta historické zábavy a bohatý doprovodný program, takový je Svatováclavský festival. Dvacátý pátý ročník největší a nejoblíbe...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2025
Moravští a čeští vinaři si připsali další významný úspěch na prestižní mezinárodní soutěži vín, tentokrát na letním hodnocení 21....
Reklama   •   Koupit reklamu