Dnes je 9. červen 2025, svátek má Stanislava
Úvod Aktuality Zakousněte se do zralých rajčat Vytvořit článek
Zakousněte se do zralých rajčat
Redakce GastroIN - 05. 07. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

5. 7. 2013 – Zejména výrazná chuť, krásná barva a snadné pěstování stojí za širokou oblibou rajčat po celém světě. Začala sezóna, kdy dozrávají i v našich klimatických podmínkách, a tak vám web Vše o vaření, stejně jako každý pátek, přináší zajímavé rajčatové recepty.

Nejprve si ale připomeňme, co jsou vlastně zač. Historie pěstování rajčat je na evropském kontinentu relativně krátká, rajčata se do Evropy dostala společně s bramborami až po objevení Ameriky a dovezení semen a sazenic pokolumbovskými výpravami.

Škoda jich jen na okrasu

Zpočátku se rajčata pěstovala v Itálii a Portugalsku, a to paradoxně pro okrasu, teprve později se začala používat jako plodová zelenina a bylo vyšlechtěno mnoho odrůd. Největší počet odrůd má červené plody, existují však také odrůdy se žlutými, oranžovými, růžovými, fialovými, zelenými, černými či dokonce bílými plody. Lze dokonce narazit na žíhaná nebo pruhovaná rajčata. Rajčata, která se pěstují pro konzervování a do omáček bývají podlouhlá, oblíbená jsou také mini rajčátka cherry.

Jsou oblíbená nejen kvůli své chuti, ale i jejich výživové hodnotě. Rajčata obsahují vitamíny C, E a A, velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek - jsou to například draslík či železo, nebo karoten. Podporují krvetvorbu, prospívají kůži, vlasům i nehtům. Chrání srdce a posilují imunitu, mají také antibakteriální účinky a obsahují velké množství antioxidantů, které chrání naše zdraví před působením volných radikálů.

Samotná rostlina rajčete je jednoletá a velmi silně plodící. Pokud ji nezaštipujme, hravě překoná výškou dva metry. Potřebuje velmi světlé a teplé stanoviště, dostatek místa kolem sebe a pravidelnou zálivku i přihnojení.

Pěstitelský hit

Díky svému snadnému pěstování ze semen si rajče našlo širokou skupinu pěstitelů z řad zahrádkářů či majitelů zahrad, oblíbené je i pěstovaní rajčat v nádobách na balkonech. Díky své relativní nenáročnosti na pěstování jsou rajčata velmi oblíbeným druhem zeleniny a patří určitě do každé zahrady, zahrádky, nebo do květináče či truhlíku, odkud zralé plody zamíří rovnou do kuchyně.

Tam z nich připravujeme, saláty, polévky, omáčky, zapékáme je, vaříme i dusíme. Pokud jde o konzervaci, k zamražení nejsou příliš vhodná, a tak z nich připravujeme protlaky, leča nebo kečupy. Nejchutnější jsou však

Grilovaná rajčata

Počet porcí: 3

Ingredience:

  • Olivový olej 3 lžíce polévková rovná
  • Mořská sůl 1 špetka
  • Pepř mletý černý 1 špetka
  • žluté rajče 3 ks
  • červené rajče 3 ks
  • Bílý ocet balsamico 1 lžíce
  • čerstvá, nasekaná bazalka 2 lžíce
  • čerstvá bazalka na zdobení 4 lístky

Postup přípravy:

Omytá rajčata překrojte napůl a napíchněte na grilovací jehly. Potřete olejem, posypte solí a pepřem. Grilujte přibližně 10 minut. Zbývající olej promíchejte s bazalkou a octem. Hotová grilovaná rajčata tímto olejem potřete a podávejte.

Čočková polévka s rajčaty

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Drůbeží vývar 1200 ml
  • Cibule 3 ks
  • Rajče 2 ks
  • Česnek 4 stroužek
  • Máslo 3 lžíce polévková rovná
  • Pepř celý 3 kulička
  • Sůl 2 špetka
  • Bobkový list 1 ks
  • Předvařená čočka 350 g
  • Nasekaná petrželka 1 hrst

Postup přípravy:

Propláchnutou čočku s pepřem a bobkovým listem dejte vařit do vývaru. Rajčata oloupejte a nakrájejte na kostky. Oloupaný česnek a cibuli nakrájejte. K uvařené čočce přidejte rajčata a česnek. Cibuli orestujte na másle a přidejte do polévky. Povařte 10 minut a podávejte posypané nasekanou petrželkou.

Italská rajčatová polévka

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Česnek 6 stroužek
  • Tavený sýr 2 ks
  • Loupaná rajčata - konzerva 400 g
  • Provensálské koření 2 špetka
  • Máslo 50 g
  • Masový vývar 100 ml
  • Zakysaná smetana 1 lžíce polévková rovná
  • Sůl 1 špetka
  • Pepř 1 špetka

Postup přípravy:

Do hrnce dáme máslo, které zpěníme, do másla vložíme nakrájený česnek na plátky a lehce opečeme. Přidáme konzervu rajčat, zakryjeme a dusíme. Poté nalijeme vývar, přidáme tavený sýr a ještě povaříme. Nakonec vše rozmixujeme a přidáme sůl, pepř a koření. Nakonec můžeme přidat trochu smetany kysané na zjemnění chutě.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...
Redakce GastroIN - 04. 06. 2025
O tom, kdo na Slovensku získal legendární čepice – symbol uznávaného francouzského gastronomického průvodce Gault&Millau, je rozho...