Dnes je 17. listopad 2025, svátek má Mahulena
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Večírky zabalené do vánočního papíru nejsou jen o zábavě Vytvořit článek
Večírky zabalené do vánočního papíru nejsou jen o zábavě
Redakce GastroIN - před 7 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Pomalu ale jistě se blíží závěr roku a s ním i tolik (ne)oblíbené firemní večírky. Obvykle se pracovní kolektiv sejde někde v restauraci, na chatě či jiném místě s cílem pobavit se a symbolicky uzavřít uplynulý rok. Ve skutečnosti ale mají večírky daleko větší význam – a to nejen pro zaměstnance.

Paní Jarmila ze Zlína vychovává sama dvě děti. Ve firmě, kde pracuje už sedm let, se minulý rok začaly šířit zvěsti o propouštění. Kromě starostí o rodinu tak trnula hrůzou, co by se stalo, kdyby výpověď dostala i ona. „V prosinci jsme měli večírek spojený s teambuildingem. Po zábavné únikové hře jsme se přesunuli do luxusní restaurace. Až jsem koukala, co si naše firma může dovolit. Po dvou sklenkách vína jsem se osmělila a šéfa se přímo zeptala, jak to s mou pozicí vypadá. Byl překvapený a vzápětí naprosto popřel, že by ty zvěsti byly pravdivé. Měl pravdu – dodnes tam pracuji, nikdo propuštěný nebyl. Ale tehdy mi to vlastně zachránilo klidné Vánoce,“ vyprávěla.

Firemní večírky mají často za cíl vyvolat v pracovnících pocit jistoty a důvěry v budoucnost. Pokud se slaví a jsou na to prostředky, jsou vyhlídky na stabilitu i růst společnosti, a třeba i platů, mnohem optimističtější. Pro mnohé firmy je navíc vánoční večírek otázkou prestiže. Proto na ně často zvou i obchodní partnery, čímž posilují vztahy a otevírají nové příležitosti.

I na tobě záleží
Být součástí pracovního týmu je pro většinu zaměstnanců důležité. Na firemním večírku si právě tuto sounáležitost všichni připomínají. Nedostat pozvánku se tak rovná malé společenské sebevraždě. Lidé si také uvědomují, že závěrečná akce roku je jistou formou odměny a pochvaly za dobře vykonanou práci. Mnoho zaměstnavatelů navíc svým pracovníkům dává dárky – a to s různým úspěchem. Ne vždy se totiž dá zavděčit všem. Jedna velká firma ze severní Moravy například rozdávala dárkové balíčky s pivem, v nichž byly jen dvě plechovky. „Je to výsměch. To si rovnou mohli nechat. Zbytečná investice,“ psali zaměstnanci na sociální sítě společnosti.

Jsem účetní, těší mě
Velmi důležitým benefitem vánočních večírků je prosté seznamování. Během roku nastoupí nový kolega, někdo odejde, někdo se jen s někým míjí – a právě na večírku se mohou lidé poznat i mimo pracovní prostředí. Taková interakce pomáhá prolomit bariéry, navázat vztahy a posílit týmového ducha.

Stmelený kolektiv, dobrý kolektiv
Na pracovištích se během roku dějí různé věci – hádky, nedorozumění, rivalita i drobné vztahy. Firemní večírek může být místem, kde si lidé v klidu vyříkají rozpory, usmíří se a začnou nový rok s čistým stolem. Takto posílený tým pak často funguje efektivněji a s lepší atmosférou.

Dobrá rada na závěr
Může to ale být i naopak. Když někdo na večírku přežene alkohol, průšvihy bývají nasnadě. Od nechtěného románku s kolegou či kolegyní přes „upřímné“ rady šéfovi až po taneček na stole zakončený spánkem pod ním. Takové okamžiky zábavy většinou na pověsti nepřidají – a rozhodně nepatří k těm, na které by se mělo s hrdostí vzpomínat.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 1 hodinou
Josef Příhoda, čerstvý absolvent oboru Kuchař z Hotelové školy Ostrava, dosáhl mimořádného úspěchu v celostátním klání nejlepších...
Redakce GastroIN - 14. 11. 2025
Každý rok 11. listopadu na den svatého Martina představuje značka Martin’s Barrel autorskou limitovanou edici svojí whisky s jedin...
Redakce GastroIN - 14. 11. 2025
Na Ples jako Brno je předepsán dress code black tie. Mistra etikety Ladislava Špačka jsme však vyzpovídali ještě o něco podrobněji...
Reklama   •   Koupit reklamu