Dnes je 9. červen 2025, svátek má Stanislava
Úvod Aktuality Ve Velkých Karlovicích se soutěžilo o nejlepší valašský sýr, vyhrál kravský z Hošťálkové Vytvořit článek
Ve Velkých Karlovicích se soutěžilo o nejlepší valašský sýr, vyhrál kravský z Hošťálkové
Redakce GastroIN - 08. 07. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

8. 7. 2013 – VELKÉ KARLOVICE – Celkem 34 vzorků sýrů se sešlo na 3. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 6. července ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Vítězným sýrem se stal kravský přírodní sýr s pažitkou Štěpána Maliny.

Své produkty sem přijeli představit výrobci z širokého regionu - zástupci farem i drobní zemědělci, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé. Z jejich řad také vzešli vítězové. Rozhodovala o nich sedmičlenná porota s předsedou se stylovým příjmením - Leošem Bačou.

„Vítězem se stal Štěpán Malina z Hošťálkové, který do soutěže přihlásil kravský přírodní sýr s pažitkou. Druhé místo obsadila Marie Haplová z Velkých Karlovicích se zrajícím ovčím sýrem a třetí byl opět muž – Karel Haferník z Nového Hrozenkova. Celkově byly nejvíc zastoupeny kravské sýry, nechyběly ale ani kozí a ovčí, takže jsme tu měli vše, co je pro Valašsko typické,“ zhodnotila vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Soutěž se těšila velkému zájmu lidí, během odpoledne jich restaurací hotelu Lanterna prošlo kolem tří set. Návštěvníci také mohli sami hlasovat, který sýr jim nejvíc chutná. Se shodným počtem hlasů zabodoval kozí přírodní sýr Radka Koňaříka z Karolinky a polotvrdý zrající kozí sýr Beskyd z Kozí farmy Zerlina Hážovice.

Návštěvníci také mohli konzultovat se sommeliery, jak vhodně kombinovat sýry s víny. Atmosféru dotvořila cimbálová muzika Jánoš. „Počet návštěvníků nás příjemně překvapil. Je vidět, že téma domácích sýrů lidi zajímá čím dál víc. I mezi hosty našeho hotelu jsou krajové pochoutky velmi žádané. Máme proto zájem domácí sýry ve větším množství odebírat a i s pomocí této soutěže najít případného stálého dodavatele,“ doplnila Zuzana Vašutová.

Výsledky soutěže v bodech:

Soutěže O nejlepší valašský sýr 2013:

  1. 1. Malina Štěpán - Hošťálková - kravský přírodní sýr s pažitkou
  2. 2. Haplová Marie - Velké Karlovice - zrající ovčí sýr
  3. 3. Haferník Karel - Nový Hrozenkov - ovčí přírodní sýr
  4. 4. Biofarma Horut - Rožnov pod Radhoštěm - uzený přírodní kravský sýr
  5. 5. Mužíková Zdenka - Velké Karlovice - ovčí přírodní sýr

 

Hlasování veřejnosti (shodný počet hlasů pro:)

  • Koňařík Radek - Karolinka - kozí přírodní sýr
  • Kozí farma Zerlina, p. Hermanová - Hážovice - kozí sýr Beskyd polotvrdý zrající

 

Spa hotel Lanterna, který je součástí karlovického Resortu Valachy, se snaží nabídkou krajových specialit a pořádáním gastronomických akcí propagovat krajovou valašskou kuchyni již delší dobu. Největší akcí je Karlovský gastrofestival, jehož 5. ročník se uskuteční 4. až 6. října a opět přinese i farmářský trh nebo Gastro tour, v níž své speciality nabízí vybrané restaurace karlovického údolí Léskové. Součástí gastrofestivalu bývá i soutěž o nejlepší valašský frgál.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...
Redakce GastroIN - 04. 06. 2025
O tom, kdo na Slovensku získal legendární čepice – symbol uznávaného francouzského gastronomického průvodce Gault&Millau, je rozho...