Dnes je 9. červen 2025, svátek má Stanislava
Úvod Aktuality Víkendové tipy: Vzdejte hold bramborám Vytvořit článek
Víkendové tipy: Vzdejte hold bramborám
Redakce GastroIN - 26. 07. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

26. 7. 2013 – Potkali jste někdy někoho, kdo nemá rád brambory? Já ne, a tak jsem si říkal, že zapátrám na internetu, zda-li u nás neexistuje skupina osob, která by je odmítala. A našel jsem!

Nebudu vás napínat, jde o veškeré sportovce. V jejich případě však jde o odpor výhradně k bramborovým medajlím. Čili můžeme s klidným srdcem prohlásit, že dnešní tipy portálu Vše o vaření na jídla z brambor udělají radost všem. A pro skutečné bramborové fanatiky jsme do menu zařadili dokonce bramborový moučník! Takže hurá na brambory.

 

SOBOTA:

Bramborová polévka se sýrem

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • Brambory 1 kg
  • Hladká mouka 2 lžička kávová vrchovatá
  • Mléko 1200 ml
  • Sůl 4 špetka
  • Pepř mletý černý 2 špetka
  • Máslo 2 lžíce polévková rovná
  • Nastrouhaný tvrdý sýr 140 g
  • Husté smetany 200 ml
  • Naťové cibulky 4 ks
  • Anglická slanina 150 g

Postup přípravy:

Oloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte. Z másla a mouky připravte jíšku. Hotovou jíšku za stálého míchání zalijte mlékem a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, pak přidejte rozmačkané brambory a polovinu strouhaného sýra. Až se sýr roztaví, polévku odstavte z ohně a vmíchejte smetanu. Podle chuti osolte a opepřete. Na pánvi nasucho orestujte nakrájenou anglickou slaninu. Naťovou cibulku nakrájejte nadrobno. Polévku podávejte posypanou anglickou slaninou, cibulkou a nastrouhaným sýrem,

Ryba se strouhanými bramborami

Počet porcí: 1

Ingredience:

  • Jarní cibulka 2 ks
  • Česnek 2 stroužek
  • Máslo 4 lžíce polévková vrchovatá
  • Rostlinný olej 2 lžíce polévková rovná
  • Sůl 2 špetka
  • Citrón 1 plátek
  • Citronová kůra 1 lžíce polévková rovná
  • Hladká mouka 1 lžička kávová vrchovatá
  • Smetana 33% 50 ml
  • Rybí filé á 200 g 1 ks
  • Větší brambora 1 ks
  • Zelená petrželka 3 snítky
  • Koření na ryby 1 lžička

Postup přípravy:

Oloupanou bramboru nastrouhejte a nechte osušit na utěrce. Pak brambory orestujte na oleji do křupava. Brambory jemně osolte. Filé osolte, opepřete, posypte kořením na ryby a na 3 lžících rozehřátého másla filé opečte. Pak filé posypte opečenými bramborami.  Na jiné pánvi s rozehřátým máslem nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nasekanou petrželku,citrónovou kůru, špetku koření na ryby, 1 lžičku hladké mouky a smetanu, prošlehejte a povařte 5 minut. Filé podávejte s připravenou omáčkou a plátkem citrónu

 

Bramborová buchta s jablky

Počet porcí: 1

Ingredience:

  • Vařených brambor ve slupce 20 dkg
  • Hladké mouky 35 dkg
  • Hery 15 dkg
  • Moučkového cukru 10 dkg
  • žloutky 2 ks
  • Prášek do pečiva 1 ks

Postup přípravy:

Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme zbytek surovin a vypracujeme z nich krásné těsto. To pak rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme a mezi vzniklé dvě placky dáme nastrouhaná a ochucená jablka. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud vršek není krásně zlatavý

 

NEDĚLE:

Bramborový salát po italsku

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Brambory 450 g
  • Citronová šťáva 1 lžíce polévková rovná
  • Česnek 2 stroužek
  • Sušená rajčata 8 ks
  • Bílý jogurt 200 ml
  • Olivový olej extra virgin 2 lžíce polévková rovná
  • Petržel nasekaná 2 lžíce polévková rovná
  • Sůl 1 špetka
  • Pepř 1 špetka

Postup přípravy:

Pro salát jsou nejlepší rajčata sušená na slunci, pokud je nemůžeme sehnat, postačí sušená rajčata v konzervě. Bílý jogurt je nejlepší hustý.

Brambory očistíme, překrojíme napůl a vložíme do hrnce s vodou. Přivedeme k varu a vaříme 8–12 minut, nebo až začnou měknout. Poté necháme brambory důkladně okapat, zalijeme je citronovou šťávou rozmíchanou s prolisovaným česnekem a olejem, promícháme a odložíme stranou vychladnout. V misce rozmícháme jogurt se sušenými rajčaty nakrájenými na tenké nudličky, nasekanou petrželkou, osolíme a opepříme a smícháme s bramborami. Salát vložíme na 20 minut do lednice a pak podáváme jako předkrm nebo přílohu.

Zajímavosti, rady, doporučení:

  • Bramborový salát by se měl v ledničce skladovat nejvýše jeden den, protože se rychle kazí.
  • Bramborový salát s majonézou vyrobenou podomácku se nehodí ke skladování. S kupovanou majonézou vám vydrží asi jeden den.

 

Pečená jehněčí kýta a bramborová kaše s pórkem

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Jehněčí kýta 1500 g
  • Česnek 4 hlávka
  • Rozmarýn 40 g
  • Rostlinný olej 10 ml
  • Sůl 3 špetka
  • Pepř mletý 1 špetka
  • Brambory vařené 600 g
  • Pórek 3 ks
  • Polotučné mléko 250 ml
  • Smetana 33% 250 ml
  • Jehněčí vývar 500 ml
  • Pasta z černých oliv 4 lžíce

Postup přípravy:

Kýtu omyjeme a osušíme. Nožem nařízneme maso do hloubky cca 3 cm a do zářezů vkládáme olivovou pastu, kterou také potřeme povrch kýty. Do zářezů přidáme i rozmačkaný česnek a snítky rozmarýnu. Nasolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem a necháme asi 2 hod. v chladu odležet. Pekáč si vymažeme olejem, poklademe na něj rozmarýn a pak přidáme kýtu.

Dáme do předehřáté trouby (210°C) asi na 20 min. Pak stáhneme teplotu na 190°C, přidáme celé stroužky česneku a podlijeme vývarem. Kýtu přikryjeme alobalem a necháme asi 1,5 hod. péci. Na posledních 20 min. alobal sundáme, a když je maso měkké, vyndáme jej a do šťávy přidáme zbytek vývaru se zbytkem olivové pasty. Krátce povaříme.

Bramborová kaše s pórkem: Uvařené brambory rozmačkáme, přilijeme mléko, smetanu, přidáme sůl a vyšleháme. Nakrájený pórek povaříme v osolené vodě a pak jej vmícháme do kaše.

Zapečený krémový dezert Creme brûlée

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • Smetana 33% 250 ml
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Vejce 2 ks
  • Cukr krupice 4 lžíce polévková rovná
  • Sůl 1 špetka
  • Hnědý cukr 2 lžíce polévková rovná

Postup přípravy:

Do rendlíku dáme cukr, špetku soli, smetanu a kousek podélně rozkrojené vanilky. Vše pomalu zahřejeme až téměř k varu. V misce rozšleháme vejce, do kterých po lžících zašleháme horkou smetanu zbavenou kousků vanilky. Napěněnou hmotu rozdělíme do předem vymazaných žáruvzdorných misek, které vložíme do vodní lázně. Pečeme zvolna v troubě při 170°C asi 20 minut. Uvařenou hmotu necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Před podáváním posypeme povrch krému hnědým cukrem a necháme ho rychle zkaramelizovat pod grilem tak, aby na povrchu vznikla křupavá vrstvička a v misce byl chladný lahodný vanilkový krém.

Věříme, že alespoň některé z našich tipů vyzkoušíte a budou vám chutnat natolik, že se stanou pravidelnou součástí vašich budoucích menu.

Dobrou chuť.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 2 hodinami
Fascinující svět rostlin, které loví, ale i Masožravý food festival, který se uskuteční o víkendu 21. a 22. června. Obojí připravu...
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...