
12. 12. 2013 - Podívejte se, jak tradiční vánoční recepty připravují šéfkuchaři z Kuchařského studia Unilever Food Solutions. První je recept na tradiční české postní jídlo Vánoční smažení hlemýždi s kaviárovou remuládou a druhý pro změnu tradiční americký recept na salát Waldorf, který byl poprvé představen již okolo roku 1893 v New Yorku v Hotelu Waldorf.
Recept na postní jídlo pro vaše vánoční menu.
Vánoční smažení hlemýždi s kaviárovou remuládou
Počet porcí: 10
Suroviny:
- 800 g Hlemýždi (konzerva)
- 60 g Hladká mouka
- 1,5 ks Vejce
- 250 g Strouhanka
- 120 ml Olej na smažení
- 200 g Hellmann’s Majonéza Delicate
- 50 g Nakládaná okurka
- 30 g Kaviár (šnečí, černý, červený)
- 10 g Pažitka
- 1 ks Vejce
- 100 ml Bílé víno
- Worchester
- 10 g Petrželová nať nebo rukola (na dozdobení)
Postup:
Vejce uvaříme na tvrdo. Hlemýždě necháme odkapat a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Usmažíme v oleji do zlatova a necháme přebytečný tuk odsát na kuchyňském papíru. Pro remuládu smícháme majonézu s drobně posekanou okurkou, kaviárem, jemně
nasekanou pažitkou a stejně pokrájeným vařeným vejcem. Dochutíme bílým vínem, citrónovou šťávou, případně trochou worchesterské omáčky. Hlemýždě podáváme tradičně s bílým chlebem, podložíme rukolou nebo petrželovou natí a doplníme remuládou.
Waldorf salát
Počet porcí: 10 porcí
Suroviny:
Kandované vlašské ořechy:
- 120 g Vlašské ořechy, napůlené
- 1 ks Vaječný bílek
- 1 g Mix mleté papriky, kayenského pepře, fenyklu a koriandru
- 50 g Cukr krystal
Dresink:
- 150 g Rama Cremefine Fraiche
- 150 g Hellmann’s Majonéza Light
- Šťáva z poloviny citrónu
- 0,2 g Pepř bílý, mletý
- 20 ml Ořechový olej (případně lanýžový)
- Černé lanýže, nasekané (možno vynechat)
Salát:
- 500 g Celer, oloupaný
- 360 g Jablka Granny Smith, neloupaná
- 200 g Jablka Gala, neloupaná
- 400 g Červené hrozno, podélně napůlené
- 80 g Mikro salát / výhonky / celerové lístky (na ozdobení)
Postup:
Kandované ořechy: Předehřejeme konvektomat na 170 °C. V míse smícháme ořechy a bílek, přidáme mix koření, cukr a promícháme, až budou ořechy po povrchu pokryté. Pak ořechy rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem a orestujeme do hněda (cca 20 minut).
Dresink: Smícháme zakysaný krém s majonézou, přidáme citrónovou šťávu, pepř, případně nasekané lanýže (můžeme vynechat). Dochutíme ořechovým (nebo lanýžovým) olejem a dobře vymícháme.
Salát: Oloupaný bulvový celer i neoloupaná jablka nakrájíme (na kráječi) na tenké nudličky o velikosti sirek - julienne. Dáme pozor, aby se nedostaly semínka z jádřinců do salátu. Nudličky promícháme ihned s dresinkem, aby nezhnědly, a doplníme dalšími ingrediencemi.
Servírování: Salát podáváme tak, že do středu talíře položíme kovový kroužek, porci salátu lehce přitlačíme v kroužku ke dnu talíře a kroužek opatrně sundáme. Navrch položíme mikro salát s výhonky a okolo středu položíme pár napůlených hroznů a kandovaných ořechů.

