Dnes je 21. únor 2024, svátek má Lenka
Úvod Aktuality Únorová kulinářská cesta Prahou Vytvořit článek
Únorová kulinářská cesta Prahou
Redakce GastroIN - 12. 02. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii.

Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

Grilovaná kachna s pěnou z Kasteel rouge

Bruxx je belgická brasserie s nezapomenutelnou atmosférou, kde vám naservírují křupavé hranolky, legendární vafle a čtyřikrát týdně čerstvé mušle. Její sous chef Oldřich Matoušek miluje francouzskou a belgickou kuchyni, kterými je inspirována i únorová specialita – grilovaná kachní prsa s levandulovým medem a citrónem, cappelletti plněné kachními játry a pěnou z piva Kasteel rouge. „Kachní prsa tu máme rádi, a tak jsem je na únorové menu zařadil. Pěna z Kasteel rouge pokrmu dodá pravou belgickou tečku,“ vysvětluje Oldřich Matoušek.

Hovězí žebro na černém pivu

Na českou gastronomii v moderním pojetí si zajděte do Vinohradského Parlamentu. Jeho šéfkuchař Jan Pípal sbíral kuchařské zkušenosti v Belgii, Ázerbájdžánu, Thajsku i Španělsku. Má rád hovězí žebra, a tak je zařadil v únoru jako svou specialitu. Těšit se tak můžete na dušená hovězí žebra v silné omáčce z černého piva s pikantními máslovými fazolemi a houbovou kroketou. „Přijďte zakousnout dokonale šťavnaté maso s výraznou chutí,“ zve Jan Pípal.

Asijská verze francouzské Bouillabaisse

Zajít do asijské restaurace Sia je opravdový zážitek. Mezinárodní tým kuchařů tu připravuje pokrmy ve třípatrové kuchyni přímo před hosty. Šéfkuchař Jiří Štift si asijskou kuchyni zamiloval na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. a už jí zůstal profesně věrný. Během února od něj můžete ochutnat asijskou verzi bouillabaisse z ryb a mořských plodů vařenou v clay potu s černou rýží. „Tento pokrm bude plný bylinek, exotického koření, citrónové trávy, mořských ryb a plodů,“ popisuje Jiří Štift.

Kachní stehno s pečenou čekankou

Brambory na Pankráci se zaměřují na bramborovou osvětu. Šéfkuchař Lukáš Soukup, který prošel michelinskými restauracemi v Londýně, na únor připravil konfitované kachní stehno s pekařskými brambory Jacky grenaille, pečenou čekankou se sušenou šunkou a lanýžovou omáčkou. „Rád nabízím neotřelé varianty chutí. Proto tradiční kachní stehno a netradiční čekanka, která je oblíbená třeba ve Francii,“ představuje svůj pokrm Lukáš Soukup.

Čokoládové kremrole s mučenkou i malinami

Podniky Cukráře Skály přibližují nejsladší řemeslo na světě a nabízí špičkové zákusky s tradičními i zcela inovativními chutěmi i tvary. Pokud milujete kremrole, neměli byste návštěvu u Cukráře Skály v únoru vynechat. Čeká na vás čokoládová kremrole s krémy z mléčné čokolády s kokosem, mučenky a maliny. „Spojení mučenky a maliny mě baví díky pikantnosti. Čokoláda je zase výborným společníkem kokosu a celkově doplní a zjemní ovoce,“ vysvětluje Lukáš Skála.

Chlebíček z trhaného vepřového kolínka s jablky, křenem i zelím

Bistro Sisters obnovuje zašlou slávu české studené kuchyně a denně nabízí čerstvé a řemeslně dokonalé chlebíčky a jednohubky. Manažerka Kateřina Čížková miluje vymýšlení nových chuťových kombinací, které ladí do posledního detailu. Pokud dostanete chuť naMněco malého, nenechte si ujít chlebíček měsíce v podobě trhaného vepřového kolínka s jablečnou hořčicí, čerstvým křenem a pečeným zelím na bramborovém chlebu. „Tento únorový speciál je jako vystřižen z masopustních hodů, pro které jsou vepřové, jablka, křen a zelí typickými surovinami,“ vysvětluje Kateřina Čížková.

Ať už zajdete kamkoli, přejeme vám dobrou chuť.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
V loňském roce uplynulo už sto let od chvíle, kdy se v jihočeských Vodňanech začaly vyrábět tavené sýry. Jejich obliba se v čase...
Redakce GastroIN - 20. 02. 2024
Láskyplný, největší a jedinečný festival –⁠⁠⁠⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠díky vám. To je Znojemské historické vinobraní v nové kampani pro 40. ročník,...
Redakce GastroIN - 19. 02. 2024
Padesát prodejců a burgermakerů, největší výběr burgerů, které ve střední Evropě kdy kdo dostal pod jednu střechu. Veletrh Motosal...
Reklama   •   Koupit reklamu