Dnes je 7. říjen 2025, svátek má Justýna
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Unikátní kuchařka spojuje vinaře a šéfkuchaře Vytvořit článek
Unikátní kuchařka spojuje vinaře a šéfkuchaře
Redakce GastroIN - 13. 02. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře.

Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

Vinařskou kuchařku vytvořili vinaři z moravských obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice sdružení ve spolku Dunajovské kopce spolu s šéfkuchaři z po všech stránkách vybočujících českých gastropodniků. Každý z podniků, se kterými již léta vinařství spolupracují, připravil recepty na několikachodová zážitková menu snoubená s vybranými víny s nezaměnitelným charakterem Dunajovských vrchů a přístupem podpálavských vinařů. Výsledek je pak čistá radost a dává jejich práci hlubší smysl.

Slavnostní křest této jedinečné knihy proběhl začátkem nového roku v reprezentativních prostorách Wellness & Wine Hotelu Volarik v Mikulově. Za kmotry kuchařce šli kromě českého gastroguru Romana Vaňka také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad a známá vínoblogerka a influencerka z projektu VínoPsaní Leona Špičáková.

„Zatímco v okolních zemích je pro restaurace nabízení lokálních vín k jídlu ctí, u nás je propojení vinařské kultury a gastronomie v jeden celek stále ještě v plenkách. Jídlo a víno jsou přitom neuvěřitelně provázané entity, které se po staletí v naprosto každé kultuře vyvíjely společně. A právě s cílem propagace jejich jedinečného spojení jsme se odhodlali k vytvoření tohoto projektu,“ vysvětlil předseda spolku Lubomír Tichý. „Víno je doplňkem jídla a naopak, můžeme si je nejlépe vychutnávat společně a obojí se bude vždy skvěle doplňovat,“ dodal.

 

Zapojená vinařství a restaurace:

Více info na webu spolku www.dunajovskekopce.cz



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
 Botanická zahrada hl. m. Prahy 10. října zahájí oblíbenou podzimní výstavu dýní a dýňových aranžmá. Už v pátek se areál v Troji p...
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
Tehdy se pivo čepovalo ve sklepě a obsluha ho po schodech nosila nahoru hostům. Právě na této tradici stojí závod Pinkasova noční...
Redakce GastroIN - 06. 10. 2025
Mluví se o nich jako o „věčných chemikáliích“. PFAS, tedy per- a polyfluoralkylové látky, jsou spojovány s celou řadou zdravotních...
Reklama   •   Koupit reklamu