
31. 12. 2013 - Ke konci roku patří i rekapitulace toho, co se událo, abychom byli připravení na ten rok následující. Osvěžte si recepty, které pro Štamgast & Gurmán připravila blogerka Lucie, jejíž netradiční recepty najdete na našem webu každý lichý pátek.
Recept č. 2
Jahodovo-rebarborové muffiny s drobenkou (6 ks)
Muffiny
- ½ hrnku celozrnné pšeničné (špaldové) mouky
- ½ hrnku mletých ovesných vloček
- ½ hrnku mletých mandlí
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky sody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
- ½ hrnku rebarbory
- ½ hrnku jahod
- Šťáva z ½ pomeranče
- 3 lžíce javorového sirupu
Drobenka
- 20 g másla
- 1/8 hrnku mletých ovesných vloček
- 1/8 mletých mandlí
- 1 lžíce třtinového cukru
V míse jsem si smíchala celozrnnou pšeničnou mouku s mletými vločkami, mandlemi, práškem do pečiva a sodou. Přidala jsem vejce, olivový olej a zapracovala. Jahody a rebarboru jsem si omyla a nakrájela na malé kousky. Smíchala jsem je se šťávou z pomeranče, javorovým sirupem a promíchala. Nakonec jsem ovoce přidala k těstu a opatrně zapracovala, až mi vznikla celistvá hmota. Drobenku jsem si vytvořila ze studeného másla ovesných vloček, mandlí a cukru. Poté jsem muffinovou formu vystlala papírovými košíčky a plnila těstem zhruba do ¾ formy. Muffiny jsem posypala drobenkou, kterou jsem k těstu lehce přimáčkla. Muffiny jsem pekla zhruba 20 – 25 minut na 180 stupňů.
Recept č. 5
Batátovo-kokosová zmrzlina
Ingredience:
- 1 střední sladká brambora
- 1 lžička skořice
- Špetka muškátového oříšku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- (1 lžička i více medu)
- 1 plechovka kokosového mléka
- Lískové oříšky
Příprava:
Sladkou bramboru si omyjte a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut. Po vytažení ji nechte chvilku zchladnout. Dobře upečená brambora Vám půjde snadno vyloupnout, není třeba nože ani škrabky. Bramboru rozmačkejte vidličkou v misce. Dochuťte skořicí, muškátovým oříškem, vanilkovým extraktem a lžičkou medu. Nakonec přimíchejte kokosové mléko a důkladně promíchejte. Doporučuji použít mixér, aby byla hmota co nejhladší. Ochutnejte, jestli je pro Vás dostatečně sladká, případně doslaďte. Pak už jen umístěte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte mrazit. Po hodině zmrzlinu vyjměte a důkladně promíchejte. Tento proces opakujte alespoň 3x. Kdo má zmrzlinovač, sáhne samozřejmě po něm J Ale i tak jde poměrně snadno získat chutnou zmrzlinu bez speciálních přístrojů. Před podáváním nechte zhruba 15 – 30 minut povolit v pokojové teplotě. Podávejte posypané nasucho opraženými oříšky. Nejvíce se hodí vlašské, lískové či pekanové.
Recept č. 8
Camembert s rybízovým čatní (2 porce)
Inspirace: http://sandwicherie.pl
Indredience:
- 250 g červeného rybízu
- 4 lžičky třtinového cukru
- 3 lžíce balsamica
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky chilli
- 1 camembert
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička olivového oleje
- Čerstvá petrželka
Příprava:
Červený rybíz oberte a zasypte třtinovým cukrem, skořicí, chilli a zalijte balsamicem. Vařte zhruba půl hodiny do zhoustnutí, nechte chvíli vychladnout a přendejte do sklenice, ve které budete čatní skladovat.
Camembert poklaďte na tenké plátky nakrájeným česnekem, pokapte olivovým olejem a posypte petrželkou. Dejte péct zhruba na 15 minut do trouby, případně můžete dát na gril. Podávejte spolu s rybízovým čatní. Můžete doplnit oblíbeným pečivem a třeba rukolou.
Recept č. 10
Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou (2 – 3 porce)
Ingredience:
- 500 g rajčat
- sůl, pepř
- 1 lžička třtinového cukru
- hrst čerstvé bazalky
- hrst čerstvého oregana
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 250 ml passaty
- 250 ml vody
- 1 koule mozzarelly
- pesto
Příprava:
Rajčata si omyjte a nakrájejte na menší kousky. Poklaďte do pečícím papírem vyložené zapékací nádoby či na plech. Osolte je, opepřete, posypte třtinovým cukrem, bazalkou, organem a dejte péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby.
Na lžíci olivového oleje opékejte cibuli, poté na minutu přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a vložte upečená rajčata, přilijte passatu, vodu a přiklopte poklicí. Vařte asi jen 10 – 15 minut. Poté opatrně rozmixujte tyčovým mixérem a případně dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem. Podávejte s natrhanou mozzarellou, pestem a bazalkou.
Recept č. 15
Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy (3- 4 porce)
Ingredience:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 3 lžíce kakaového prášku
- 40 g kvalitní hořké čokolády (99% Lindt)
- 50 g lískových ořechů + na posypání
- 1/2 střední červené řepy
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
- 1 hrnek ovesného mléka
Příprava:
Nejprve si promíchejte chia semínka s vodou a dejte je odpočívat do lednice. V míse si promíchejte vločky s kakaovým práškem, nalámanou čokoládou, lískovými ořechy. Přistrouhejte červenou řepu, přidejte med, chia semínka a mléko. Vše důkladně promíchejte a nalijte do nádoby vhodné na pečení. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. 10 minut před dopečením posypte lískovými ořechy a vraťte do trouby.
Seznam všech receptů:
- Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku
- Jahodovo-rebarborové muffiny s drobnekou
- Placičky se špenátem a jarní cibulkou
- Fazolové brownies s burákovým máslem
- Batátovo-kokosová zmrzlina
- Kuřecí špízy s omáčkou Satay
- Cuketovo-mandlové muffiny
- Camembert s rybízovým čatní
- Cuketové cookies
- Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou
- Ovocný burákový milkshake
- Celozrnné špagety s dýňovou omáčkou
- Dýňové muffiny
- Špagetová dýně se špenátovou kešu omáčkou
- Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy
- Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem
- Celerovo-kaštanový krém s krutonky
- Batátové kuličky se skořicí
Který recept Vám chutnal nejvíce?

