Dnes je 16. září 2025, svátek má Ludmila
Úvod Aktuality To nejlepší z Delicious blogu Vytvořit článek
To nejlepší z Delicious blogu
Redakce GastroIN - 28. 12. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

31. 12. 2013 - Ke konci roku patří i rekapitulace toho, co se událo, abychom byli připravení na ten rok následující. Osvěžte si recepty, které pro Štamgast & Gurmán připravila blogerka Lucie, jejíž netradiční recepty najdete na našem webu každý lichý pátek.

 

 

 

Recept č. 2

z 10. 5. 2013

Jahodovo-rebarborové muffiny s drobenkou (6 ks)

Muffiny

  • ½ hrnku celozrnné pšeničné (špaldové) mouky
  • ½ hrnku mletých ovesných vloček
  • ½ hrnku mletých mandlí
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • ½ hrnku rebarbory
  • ½ hrnku jahod
  • Šťáva z ½ pomeranče
  • 3 lžíce javorového sirupu

Drobenka

  • 20 g másla
  • 1/8 hrnku mletých ovesných vloček
  • 1/8 mletých mandlí
  • 1 lžíce třtinového cukru

V míse jsem si smíchala celozrnnou pšeničnou mouku s mletými vločkami, mandlemi, práškem do pečiva a sodou. Přidala jsem vejce, olivový olej a zapracovala. Jahody a rebarboru jsem si omyla a nakrájela na malé kousky. Smíchala jsem je se šťávou z pomeranče, javorovým sirupem a promíchala. Nakonec jsem ovoce přidala k těstu a opatrně zapracovala, až mi vznikla celistvá hmota. Drobenku jsem si vytvořila ze studeného másla ovesných vloček, mandlí a cukru. Poté jsem muffinovou formu vystlala papírovými košíčky a plnila těstem zhruba do ¾ formy. Muffiny jsem posypala drobenkou, kterou jsem k těstu lehce přimáčkla. Muffiny jsem  pekla zhruba 20 – 25 minut na 180 stupňů.

Recept č. 5

z 21. června 2013

Batátovo-kokosová zmrzlina

Ingredience:

  • 1 střední sladká brambora
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • (1 lžička i více medu)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • Lískové oříšky

Příprava:

Sladkou bramboru si omyjte a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut. Po vytažení ji nechte chvilku zchladnout. Dobře upečená brambora Vám půjde snadno vyloupnout, není třeba nože ani škrabky. Bramboru rozmačkejte vidličkou v misce. Dochuťte skořicí, muškátovým oříškem, vanilkovým extraktem a lžičkou medu. Nakonec přimíchejte kokosové mléko a důkladně promíchejte. Doporučuji použít mixér, aby byla hmota co nejhladší. Ochutnejte, jestli je pro Vás dostatečně sladká, případně doslaďte. Pak už jen umístěte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte mrazit. Po hodině zmrzlinu vyjměte a důkladně promíchejte. Tento proces opakujte alespoň 3x. Kdo má zmrzlinovač, sáhne samozřejmě po něm J Ale i tak jde poměrně snadno získat chutnou zmrzlinu bez speciálních přístrojů. Před podáváním nechte zhruba 15 – 30 minut povolit v pokojové teplotě. Podávejte posypané nasucho opraženými oříšky. Nejvíce se hodí vlašské, lískové či pekanové.

Recept č. 8

z 2. srpna 2013

Camembert s rybízovým čatní (2 porce)

Inspirace: http://sandwicherie.pl

Indredience:

  • 250 g červeného rybízu
  • 4 lžičky třtinového cukru
  • 3 lžíce balsamica
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky chilli
  • 1 camembert
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • Čerstvá petrželka

Příprava:

Červený rybíz oberte a zasypte třtinovým cukrem, skořicí, chilli a zalijte balsamicem. Vařte zhruba půl hodiny do zhoustnutí, nechte chvíli vychladnout a přendejte do sklenice, ve které budete čatní skladovat.

Camembert poklaďte na tenké plátky nakrájeným česnekem, pokapte olivovým olejem a posypte petrželkou. Dejte péct zhruba na 15 minut do trouby, případně můžete dát na gril. Podávejte spolu s rybízovým čatní. Můžete doplnit oblíbeným pečivem a třeba rukolou.

Recept č. 10

z 30. srpna 2013

Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou (2 – 3 porce)

Ingredience:

  • 500 g rajčat
  • sůl, pepř
  • 1 lžička třtinového cukru
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst čerstvého oregana
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml passaty
  • 250 ml vody
  • 1 koule mozzarelly
  • pesto

Příprava:

Rajčata si omyjte a nakrájejte na menší kousky. Poklaďte do pečícím papírem vyložené zapékací nádoby či na plech. Osolte je, opepřete, posypte třtinovým cukrem, bazalkou, organem a dejte péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby.

Na lžíci olivového oleje opékejte cibuli, poté na minutu přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a vložte upečená rajčata, přilijte passatu, vodu a přiklopte poklicí. Vařte asi jen 10 – 15 minut. Poté opatrně rozmixujte tyčovým mixérem a případně dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem. Podávejte s natrhanou mozzarellou, pestem a bazalkou.

Recept č. 15

z 8. listopadu 2013

Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy (3- 4 porce)

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 40 g kvalitní hořké čokolády (99% Lindt)
  • 50 g lískových ořechů + na posypání
  • 1/2 střední červené řepy
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek ovesného mléka

Příprava:

Nejprve si promíchejte chia semínka s vodou a dejte je odpočívat do lednice. V míse si promíchejte vločky s kakaovým práškem, nalámanou čokoládou, lískovými ořechy. Přistrouhejte červenou řepu, přidejte med, chia semínka a mléko. Vše důkladně promíchejte a nalijte do nádoby vhodné na pečení. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. 10 minut před dopečením posypte lískovými ořechy a vraťte do trouby.

Seznam všech receptů:

  1. Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku
  2. Jahodovo-rebarborové muffiny s drobnekou
  3. Placičky se špenátem a jarní cibulkou
  4. Fazolové brownies s burákovým máslem
  5. Batátovo-kokosová zmrzlina
  6. Kuřecí špízy s omáčkou Satay
  7. Cuketovo-mandlové muffiny
  8. Camembert s rybízovým čatní
  9. Cuketové cookies
  10. Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou
  11. Ovocný burákový milkshake
  12. Celozrnné špagety s dýňovou omáčkou
  13. Dýňové muffiny
  14. Špagetová dýně se špenátovou kešu omáčkou
  15. Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy
  16. Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem
  17. Celerovo-kaštanový krém s krutonky
  18. Batátové kuličky se skořicí

Který recept Vám chutnal nejvíce?



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Reklama   •   Koupit reklamu