Dnes je 15. září 2025, svátek má Jolana
Úvod Aktuality Tipy degustátorů čokolád na Vánoční dárky Vytvořit článek
Tipy degustátorů čokolád na Vánoční dárky
Redakce GastroIN - 04. 12. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

4. 12. 2013 - PRAHA - Vánoční svátky jsou skvělým důvodem k hříšnému mlsání dobrot, které si během roku jen tak nedopřáváme. Naši nejlepší a zkušenostmi protřelí degustátoři čokolády, kterým neunikne jediný nedostatek nebo surovina, která do kvalitní čokolády nepatří, Vám doporučí jen ty nejchutnější a nejvybranější kousky.

K Vánočním svátkům doporučuje Martin Richter, hlavní degustátor ze společnosti Čokoláda.cz, výtečné francouzské čokolády Bovetti třeba v podobě horkého čokoládového fondue, které si můžete během několika minut snadno rozehřát a namáčet si do něj za studených večerů čerstvé pomeranče, jablka, mandarinky nebo jiné ovoce na které máte zrovna chuť. Potěší Vás i typicky vánoční kandovaný pomeranč v hořké čokoládě nebo nezvyklý růžový pepř v bílé čokoládě. „Největším lákadlem pod stromeček by mohla být obří 350 g hořká čokoláda se spoustou ovoce a ořechů. Tyto čokolády jsou typické průhlednými obaly, ve kterých vynikne jejich krásná, většinou barevná, struktura. Kromě této se k Vánocům skvělé hodí mléčná čokoláda se skořicí nebo vlašské ořechy obalené kakaem. Dětem udělají radost čokoládová srdíčka, která si mohou namáčet do horkého mléka a vykouzlit si tak úplně sami skvělá horká čokoláda.“

Čokoláda by se měla správně mlsat při pokojové teplotě, tzn. 19-25oC.To znamená, že ve Vánočním čase si s ní raději zalezte pod deku. Kvalitní čokoláda se začíná po minutě, co jí držíte v prstech, rozpouštět a to díky přítomnosti kakaového másla. Podíl kakaa je pro kvalitu čokolády klíčovým faktorem, ale ne jediným. Důležité pro kvalitní čokoládu je to, že výrobce nepoužívá tukové náhražky, ale kakaové máslo. Už jen to, jak praskne čokoláda a jaký udělá zvuk, když jí zlomíte, napovídá, jak je kvalitní a kolik je v ní či není rostlinného tuku. Čokoládu je nejlepšínechat pomalu rozpouštět v ústech, aby se hezky rozvinuly všechny její chuťové složky a poté ji nechat odpočívat na patře, aby nám neutekly žádné její jedinečné chuťové nuance.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Reklama   •   Koupit reklamu