Dnes je 19. listopad 2025, svátek má Alžběta
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Startuje druhý ročník Artisans of Taste. Letos přinese drinky provoněné čokoládou Vytvořit článek
Startuje druhý ročník Artisans of Taste. Letos přinese drinky provoněné čokoládou
Redakce GastroIN - před 1 hodinou    0 Líbil se vám tento článek?

Jak co nejlépe, a ještě k tomu udržitelně spojit rum a čokoládu do originálního drinku? Takový úkol letos čeká na účastníky druhého ročníku barmanské soutěže Artisans of Taste, do které se mohou od 10. listopadu hlásit barmani z celého Česka a Slovenska.

Přihlášky do druhého ročníku mezinárodní barmanské soutěže Artisans of Taste pro profesionální barmany z celého světa, kterou pořádá značka rumů Diplomático se otevřely v druhém listopadovém týdnu. Hlavním úkolem je vytvořit originální recept drinku na bázi rumu Diplomático. Pravidla jsou jednoduchá, ale přísná: v drinku může být maximálně 50 ml rumu, všechny ostatní složky musejí být home-made a primárně vyrobené z lokálních surovin. Tento rok navíc na soutěžící čeká další výzva, a to zakomponovat do receptury kakao nebo čokoládu.

„Artisans of Taste dovoluje barmanům experimentovat s lokálními surovinami a posouvat hranice kreativity. Baví mě způsob, jakým barmani dokážou z běžně dostupných ingrediencí vytvořit originální a naprosto špičkové koktejly. Ukázat, že kreativita nemusí stát na exotických surovinách, ale na nápadu a řemesle, to je naším cílem,“ říká František Holeček, ambasador rumu Diplomático pro Českou republiku.

Své recepty mohou barmani přihlašovat do té doby, než se naplní kapacita, letos je místo pro 30 zájemců. Z nahraných receptů pak odborná porota složená z nejlepších světových barmanů vybere několik zástupců z Česka a Slovenska, kteří se utkají o výhru.

Finálový večer, kde budou mít barmani za úkol svůj originální drink před zraky poroty a diváků namíchat, se uskuteční v únoru příštího roku v Praze. A odměna? Na vítěze čeká zájezd do Brazílie spolu s výherci z dalších zemí, kde se soutěž odehrává. “Bylo to hodně o čokoládě, o její výrobě, propojení s rumem Diplomático, ale taky o nás, o komunitě a spolupráci. Popíjeli jsme rum, smáli se a řešili život takový, jaký je. Jděte do toho! Získáte spoustu nových zkušeností a jak vidíte, někdy stačí být i druhý,” popisuje svou cestu na Kostariku Jakub Baštinec z brněnského EscoBaru, který jako druhý v pořadí nahradil tehdejšího vítěze prvního ročníku Artisans of Taste, jenž se nakonec zájezdu nemohl zúčastnit. Do soutěže se přihlaste na https://www.diplomaticoartisansoftaste.com/

El Callao – koktejl vítěze 1. ročníku Artisans of Taste Alexandera Vukomanoviče

Inspirován proslulým venezuelským karnevalem El Callao, tento koktejl propojuje kulturu, řemeslo a chuť. Alexander Vukomanovič z Mirror Baru v Bratislavě s ním zvítězil v česko-slovenském finále Artisans of Taste, kde porotu okouzlil nejen chutí, ale také do detailu promyšlenou prezentací.

Ingredience (na 1 porci):

● 45 ml rumu Diplomático Planas

● 30 ml cordialu ze zbylého šampaňského s bazalkou, vanilkou a dvěma druhy kyselin

● 60 ml domácí zahradní sody s chutí hrášku a citronového tymiánu

Příprava cordialu:

1. Zbylé šampaňské smíchejte s čerstvými lístky bazalky a vanilkovým luskem.

2. Přidejte kombinaci dvou kyselin (například citronové a jablečné) pro vyvážení sladkosti.

3. Nechte několik hodin macerovat a poté přeceďte.

Příprava sody:

1. Do sifonu nebo sodovkovače připravte vodu infuzovanou čerstvým hráškem a snítkou citronového tymiánu.

2. Naperlete a uchovávejte dobře vychlazené.

Příprava koktejlu:

1. Všechny ingredience promíchejte na ledu nebo přímo v kokosové misce.

2. Led nahraďte vychlazenými šiškami ze včelího vosku, které udržují teplotu, aniž by drink ředily.

3. Servírujte v kokosové misce nebo kalíšku evokujícím tropickou atmosféru.

Servis a prezentace:

● Koktejl naservírujte v karnevalově vyzdobené konstrukci.

● Jako snack k vyčištění chuťových pohárků nabídněte nakrájený řapíkatý celer a jablko.

● Doprovod: empanadas se šunkou a sýrem.

● Pro kompletní zážitek lze doplnit tematické kostýmy inspirované postavami festivalu El Callao – madamas, medio-pintos a el diablos.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 6 hodinami
Aquapalace Hotel Prague je ideálním místem pro pořádání konferencí, teambuildingů a firemních incentivních akcí – a...
Redakce GastroIN - před 18 hodinami
Také letos přinášíme podzimní novinku, která vás zahřeje hned dvakrát – na jazyku i u srdce. Zakoupíte-li lahodné perníkové cappuc...
Redakce GastroIN - před 19 hodinami
Jedinečný GASTRO SWEET FEST, který se uskuteční v PVA EXPO PRAHA od 20. do 22. listopadu, přinese příležitost zajímavých ochutnáve...
Reklama   •   Koupit reklamu