Jak co nejlépe, a ještě k tomu udržitelně spojit rum a čokoládu do originálního drinku? Takový úkol letos čeká na účastníky druhého ročníku barmanské soutěže Artisans of Taste, do které se mohou od 10. listopadu hlásit barmani z celého Česka a Slovenska.
Přihlášky do druhého ročníku mezinárodní barmanské soutěže Artisans of Taste pro profesionální barmany z celého světa, kterou pořádá značka rumů Diplomático se otevřely v druhém listopadovém týdnu. Hlavním úkolem je vytvořit originální recept drinku na bázi rumu Diplomático. Pravidla jsou jednoduchá, ale přísná: v drinku může být maximálně 50 ml rumu, všechny ostatní složky musejí být home-made a primárně vyrobené z lokálních surovin. Tento rok navíc na soutěžící čeká další výzva, a to zakomponovat do receptury kakao nebo čokoládu.
„Artisans of Taste dovoluje barmanům experimentovat s lokálními surovinami a posouvat hranice kreativity. Baví mě způsob, jakým barmani dokážou z běžně dostupných ingrediencí vytvořit originální a naprosto špičkové koktejly. Ukázat, že kreativita nemusí stát na exotických surovinách, ale na nápadu a řemesle, to je naším cílem,“ říká František Holeček, ambasador rumu Diplomático pro Českou republiku.
Své recepty mohou barmani přihlašovat do té doby, než se naplní kapacita, letos je místo pro 30 zájemců. Z nahraných receptů pak odborná porota složená z nejlepších světových barmanů vybere několik zástupců z Česka a Slovenska, kteří se utkají o výhru.
Finálový večer, kde budou mít barmani za úkol svůj originální drink před zraky poroty a diváků namíchat, se uskuteční v únoru příštího roku v Praze. A odměna? Na vítěze čeká zájezd do Brazílie spolu s výherci z dalších zemí, kde se soutěž odehrává. “Bylo to hodně o čokoládě, o její výrobě, propojení s rumem Diplomático, ale taky o nás, o komunitě a spolupráci. Popíjeli jsme rum, smáli se a řešili život takový, jaký je. Jděte do toho! Získáte spoustu nových zkušeností a jak vidíte, někdy stačí být i druhý,” popisuje svou cestu na Kostariku Jakub Baštinec z brněnského EscoBaru, který jako druhý v pořadí nahradil tehdejšího vítěze prvního ročníku Artisans of Taste, jenž se nakonec zájezdu nemohl zúčastnit. Do soutěže se přihlaste na https://www.diplomaticoartisansoftaste.com/

El Callao – koktejl vítěze 1. ročníku Artisans of Taste Alexandera Vukomanoviče
Inspirován proslulým venezuelským karnevalem El Callao, tento koktejl propojuje kulturu, řemeslo a chuť. Alexander Vukomanovič z Mirror Baru v Bratislavě s ním zvítězil v česko-slovenském finále Artisans of Taste, kde porotu okouzlil nejen chutí, ale také do detailu promyšlenou prezentací.
Ingredience (na 1 porci):
● 45 ml rumu Diplomático Planas
● 30 ml cordialu ze zbylého šampaňského s bazalkou, vanilkou a dvěma druhy kyselin
● 60 ml domácí zahradní sody s chutí hrášku a citronového tymiánu
Příprava cordialu:
1. Zbylé šampaňské smíchejte s čerstvými lístky bazalky a vanilkovým luskem.
2. Přidejte kombinaci dvou kyselin (například citronové a jablečné) pro vyvážení sladkosti.
3. Nechte několik hodin macerovat a poté přeceďte.
Příprava sody:
1. Do sifonu nebo sodovkovače připravte vodu infuzovanou čerstvým hráškem a snítkou citronového tymiánu.
2. Naperlete a uchovávejte dobře vychlazené.
Příprava koktejlu:
1. Všechny ingredience promíchejte na ledu nebo přímo v kokosové misce.
2. Led nahraďte vychlazenými šiškami ze včelího vosku, které udržují teplotu, aniž by drink ředily.
3. Servírujte v kokosové misce nebo kalíšku evokujícím tropickou atmosféru.
Servis a prezentace:
● Koktejl naservírujte v karnevalově vyzdobené konstrukci.
● Jako snack k vyčištění chuťových pohárků nabídněte nakrájený řapíkatý celer a jablko.
● Doprovod: empanadas se šunkou a sýrem.
● Pro kompletní zážitek lze doplnit tematické kostýmy inspirované postavami festivalu El Callao – madamas, medio-pintos a el diablos.






