Dnes je 5. prosinec 2025, svátek má Jitka
Úvod Aktuality Stanovisko AHR ČR k ohlášeným změnám DPH Vytvořit článek
Stanovisko AHR ČR k ohlášeným změnám DPH
Redakce GastroIN - 15. 05. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Asociace hotelů a restaurací České republiky vítá skutečnost, že vláda vyslyšela požadavky a argumenty provozovatelů ubytovacích a stravovacích zařízení, aby služby ubytování a stravování zůstaly ve snížené sazbě. Je to trend, kterým se vydává celá Evropská unie ve snaze podpořit nejen cestovní ruch, ale také služby s intenzivním podílem lidské práce.

Přes původní debaty a návrhy, které se postupně objevovaly ve veřejném prostoru vláda nepřistoupila k přesunu těchto služeb do základní, tedy nejvyšší sazby, což by znamenalo 11 % nárůst proti současné situaci a existenční problémy pro mnohé podnikatele v oboru. To je pozitivní zpráva jak pro provozovatele ubytovacích a stravovacích služeb, tak pro jejich zákazníky.

Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu dodal: „DPH byla vždy jedním ze stěžejních témat AHR ČR, která se v minulosti zasadila o přesun stravovacích služeb do snížené sazby (od roku 2016) a následně o přesun do nejnižší sazby (10 %) pro ubytovací a stravovací služby v roce 2020. Současnou problematikou změn v DPH se zabýváme od konce loňského roku, připravili jsme také analýzu, kterou jsme předali panu premiérovi a ministru financí. Dnes zveřejněný návrh dvouprocentního nárůstu sazby není nijak zásadní a lze jej akceptovat v zájmu ozdravení veřejných financí a zjednodušení daňového systému.“

 

Zdroj: ASOCIACE HOTELŮ A RESTAURACÍ ČESKÉ REPUBLIKY

Ilustrační foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
Pravděpodobně jste zaznamenali, že nejen Black Friday, ale i blížící se Vánoce motivují prodejce k hromadění slev či jiných výhodn...
Redakce GastroIN - 03. 12. 2025
Město Znojmo spouští 8. prosince 2025 předprodej vstupenek na Znojemské historické vinobraní 2026. Včasný nákup tak může být skvěl...
Redakce GastroIN - 02. 12. 2025
Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie od autorů Josefa Balíka a Jana...
Reklama   •   Koupit reklamu