Dnes je 14. září 2025, svátek má Radka
Úvod Aktuality Správně zvolená voda dokáže umocnit zážitek z vína Vytvořit článek
Správně zvolená voda dokáže umocnit zážitek z vína
Redakce GastroIN - 24. 09. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

24. 9. 2013 - PRAHA - Pamatujete si, co jste věděli o víně před deseti či patnácti lety a jaké znalosti máte nyní? Jestli se pousmějete nad tím, co jste zkonzumovali tenkrát v kontrastu, jak jste v poslední době u vína vybíraví, možná vás zaujme následující téma. Jak vhodně zvolenou vodou ještě více umocnit zážitek z vína.

Na správné párování vody a vína se zaměřuje sommelier Jakub Přibyl. „Neperlivé balené vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Naopak se výtečně doplňují s jemným, nasládlým a lahodným vínem s nižším obsahem alkoholu,“ prozrazuje Jakub Přibyl.

Úplný opak platí pro perlivé a zásadité vody jako je například S.Pellegrino. Ty se svým čerstvě štiplavým půvabem pasují k dobře strukturovaným archivním vínům, čímž vytváří bohatou kombinaci chutí.  „Naopak tyto zásadité perlivé vody nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře,“ dodává Jakub Přibyl.

A jaká vína je vhodné kombinovat s vodou z kohoutku? Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling.  Naopak voda z kohoutku bez CO2  neutralizuje chuťové pohárky  a neovlivňuje chuť ani dochuť vína.

Vodu servírovanou k vínu je také třeba správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu.

Jaké konkrétní kombinace doporučuje Jakub Přibyl?

Čerstvá a ovocná bílá vína: Jejich jednoduchý a příjemný charakter se odráží v barvě, bouquetu a chuti, obecně připomínají samo ovoce. Vhodné kombinovat s neperlivou vodou.

Bílá vína, která zrála v sudech: Tento druh vín je výtečné kombinovat s neperlivou vodou, jako je například Acqua Panna díky své lehkosti a jemnému tónu, případně jemně perlivou vodou.

Růžová vína: Pokud jsou mladá, čerstvá a lehká, skvěle se mísí s neperlivou vodou, a jestliže obsahují vyšší podíl alkoholu, pak s perlivou vodou.

Červená vína: Mají často intenzivnější a déletrvající chuť, vhodné kombinovat s perlivou vodou.

Šumivá vína a šampaňské bez ročníku: Jsou mimořádně eklektická, jejich vyzdvižená čerstvá chuť je důsledkem jejich „suchosti“. Podávají se jako doprovod celého menu a výtečně se hodí k neperlivým minerálním vodám.

Plná bílá vína se silnou strukturou: Tato vína, která zráním v sudech a v lahvích, získala své charakteristické trvanlivé aroma a chuť, jsou správně zharmonizována intenzivním perlením minerálních perlivých vod, jako je například S.Pellegrino.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu