Dnes je 15. září 2025, svátek má Jolana
Úvod Aktuality Sommelierem roku 2013 se stal Jakub Přibyl Vytvořit článek
Sommelierem roku 2013 se stal Jakub Přibyl
Redakce GastroIN - 07. 11. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

7. 11. 2013 - PRAHA - 16. ročník mistrovství sommeliérů České republiky – Trophée Bohemia Sekt - Sommelier ČR 2013 zná svého vítěze. Stal se jím Jakub Přibyl, sommelier z gurmet restaurantu Kalina. Společně s ním postoupili do finále také František Koudela, pedagog Středního odborného učiliště a Střední odborné školy, SČMSD Znojmo, který nakonec obsadil druhé místo, a sommelier společnosti BOHEMIA SEKT David Král, jenž obsadil stejně jako v loňském roce třetí příčku.

O putovní křišťálový pohár značky Moser od designera Lukáše Jabůrka bojovalo ve čtvrtek v pražském hotelu Andel’s celkem dvacet sommelierů a tři sommelierky. Tři nejúspěšnější postoupili do slavnostního finále, kde před zraky publika obsluhovali ve virtuální restauraci operní pěvkyni Národního divadla Andreu Kalivodovou a herce, zpěváka a moderátora Petra Vondráčka.

Trophée Bohemia Sekt je oficiální Mistrovství České republiky sommelierů a u soutěžících prověřuje znalosti o víně a stolování, dovednosti při obsluze v restauraci a servisu vína. „Letošní ročník považuji za velmi vydařený, všichni tři finalisté předvedli skvělé výkony. Soutěž byla velice napínavá. Profesní úroveň sommelierů v Česku neustále stoupá a my jsme velmi rádi, že k tomu jako BOHEMIA SEKT můžeme přispívat, ať už organizací samotného mistrovství republiky či pořádáním Trophée Bohemia Sekt Talent pro mladé nadějné sommeliery,“ okomentoval soutěž ředitel společnosti BOHEMIA SEKT a zároveň čestný předseda poroty Trophée Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

V rámci letošního ročníku Trophée Bohemia Sekt byl přichystán pro soutěžící i hosty také odpolední sommelierský workshop. Od předního českého sommeliera a víceprezidenta Asociace sommeliérů ČR Iva Dvořáka se účastníci dozvěděli o základech sommelierství vody a o tom, jakou vodu s jakým vínem správně kombinovat. Jan Stávek ze Svazu vinařů a zakladatel VOC Modré hory, seznámil posluchače se systémem  vinařských apelací.

V porotě letošního Trophée Bohemia Sekt zasedli Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, Ivo Dvořák, více prezident Asociace sommelierů ČR, Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR, Richard Süss, head sommelier ve společnosti Makro, Tomáš Brůha, trojnásobný vítěz soutěže Trophée Bohemia Sekt a hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT, Tibor Nyitray, předseda Svazu vinařů, Stefan Doktor, head sommelier vinařství Schloss Johannisberg, Německo, Milan Nemrava, předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR, Miroslav Jajcay, člen Asociace sommelierů Slovenska a několikanásobný vítěz sommelierských soutěží a Michal Šetka, šéfredaktor WINE & Degustation. Čestným předsedou poroty byl ředitel společnosti BOHEMIA SEKT Ondřej Beránek.

Trophée Bohemia Sekt Talent

Mladším ročníkům sommeliérů, především z řad hotelových a gastronomických odborných škola a učilišť, je každoročně věnována soutěž Trophée Bohemia Sekt Talent. Vítězem letošního ročníku, který se uskutečnil 17. října v Chrudimi ve spolupráci s hotelovou školou BOHEMIA, se stal nadějný absolvent hotelové školy Světlá Tomáš Čížek.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 2 hodinami
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Reklama   •   Koupit reklamu