Dnes je 10. prosinec 2025, svátek má Julie
Úvod Aktuality Sommelier Moravy 2025: soutěž propojující generace a vzdělávání studentů Vytvořit článek
Sommelier Moravy 2025: soutěž propojující generace a vzdělávání studentů
Redakce GastroIN - před 1 hodinou    0 Líbil se vám tento článek?

Ve dnech 19. a 20. listopadu 2025 se ve Znojmě uskutečnil 12. ročník soutěže Sommelier Moravy, jediné sommelierské soutěže v České republice zaměřené výhradně na vína z Moravy a Čech. Do juniorské kategorie soutěže se přihlásilo 34 studentů z odborných škol. V kategorii profesionálů soutěžilo 14 soutěžících.

Jedinečný koncept – propojení mladých a zkušených sommelierů

Sommelier Moravy si vybudoval reputaci soutěže, která propojuje generace. Finalisté juniorské kategorie ve finálové disciplíně spolupracují s finalisty kategorie profesionál, což je pro obě strany přínosné – mladí vidí, kam se mohou dostat, profesionálové v nich podporují odvahu a schopnost týmové práce.

Trendem posledních let je přítomnost pedagogů mezi profesionálními soutěžícími. Ti tak v praxi sbírají zkušenosti, které následně předávají studentům. A navíc, sami studenti během soutěže mohou fandit svým pedagogům a ti se tak stávají jejich inspirací do dalších výzev.

To potvrzuje i František Koudela, viceprezident Asociace sommelierů ČR a ředitel soutěže:
„Sommelier Moravy není jen soutěž, ale setkání generací. Zkušení profesionálové jsou inspirací a mentory pro mladé, kteří vidí, kam až se mohou ve své kariéře posunout. Těší nás zapojení pedagogů a nadšení studentů, kteří rok od roku stále více ukazují, že se chtějí dozvídat nové a mají odvahu ukázat, co v nich je. A tím, že soutěž je stoprocentně postavená na domácích vínech, posiluje hrdost na naši vinařskou tradici.“

Podpora vzdělávání: odborné přednášky, návštěva THAYA a snoubení vín

Generálním partnerem soutěže je vinařství THAYA, které soutěžícím poskytlo profesionální zázemí a otevřelo jim své brány. Součástí programu byla možnost nahlédnout do výroby, ubytovat se přímo ve vinařství a zúčastnit se slavnostní večeře - praktického snoubení vín s degustačním menu, kterým provedl enolog vinařství Jakub Smrčka.

Program soutěže doplnily i odborné přednášky. Letos vystoupila Andrea Nejedlíková z vinařství Dobrá vinice, a také Ivo Dvořák, prezident ASČR a člen představenstva Mezinárodní asociace sommelierů, se svou přednáškou zaměřenou na přípravu na mezinárodní soutěže.

Disciplíny podle standardů ASI – ověření odborných znalostí a praxe

Soutěž probíhala podle soutěžních standardů Mezinárodní asociace sommelierů, které odpovídají pravidlům evropských a světových mistrovství. Soutěžící absolvovali: písemný test z teorie, slepou degustaci s důrazem na popis vína, servis šumivého a červeného vína a finálovou část s důrazem na komunikaci, eleganci servisu a práci pod tlakem.

Výsledky soutěže

Kategorie JUNIOR – 34 soutěžících

  1. Ondřej Vlček – Akademie hotelnictví a cestovního ruchu, Plzeň
  2. Gabriela Unčovská – SOU a SOŠ Polička
  3. Nikola Křehlíková – Akademie hotelnictví a cestovního ruchu, Plzeň

Kategorie PROFESIONÁL – 14 soutěžících

  1. Rudolf Johannes
  2. Gabriela Bordácsová
  3. Jiří Lupínek


TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 09. 12. 2025
Již třetí ročník akce s názvem Chutnáme Znojmo se uskuteční 7. března 2026 v Jízdárně Louckého kláštera. Návštěvníci se mohou těši...
Redakce GastroIN - 08. 12. 2025
Pivovar Radegast si připomíná 55 let od odvážného kroku, který přinesl charakteristickou hořkou chuť do české pivovarské kultury....
Redakce GastroIN - 04. 12. 2025
Pravděpodobně jste zaznamenali, že nejen Black Friday, ale i blížící se Vánoce motivují prodejce k hromadění slev či jiných výhodn...
Reklama   •   Koupit reklamu