
27. 12. 2013 – Každý rok stejná otázka: „Co připravit na oslavu nového roku?“ Pomazánky, saláty i sladkou dobrotu najdete v tipech na recepty na silvestrovskou zábavu. Čtěte dál!
Pomerančový salát s olivami a fenyklem
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Pomeranč 3 ks
- Citronová šťáva 5 lžíce polévková rovná
- Sůl 2 špetka
- Pepř mletý černý 2 špetka
- Olivový olej extra virgin 2 lžíce polévková rovná
- čerstvý fenykl 3 ks
- Jarní cibulka 1 ks
- Vypeckovaných černých oliv 10 ks
Postup přípravy:
Nakrájejte cibuli, očištěný fenykl nastrouhejte na struhadle pomocí mřížky na strouhání mrkve, přidejte černé olivy, nahrubo nasekané nožem, oloupané, na měsíčky rozdělené pomeranče, sůl, pepř, citrónovou šťávu a olej. Promíchejte a hned podávejte.
recept a foto z www.vseovareni.cz
Masová paštika s játry a brusinkami
Počet porcí: 10
Ingredience:
- vepřová plec 300 g
- vepřová jatra 300 g
- uzená slanina 200 g
- cibule 100 g
- brusinkový kompot 200 g
- smetana 2 lžíce
- mletá paprika 1 lžička
- paštikové koření 5 g
- sůl
- tenké plátky slaniny na vyložení formy
Postup přípravy:
Nejprve upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na strojku umeleme slaninu, rozpálíme ji na pánvi a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou cibuli. Pečené maso a syrová játra společně dvakrát pomeleme. K hotové směsi přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku koření, papriku, sůl, brusinkový kompot a přelijeme smetanou. Dobře promícháme a ochutnáme. Výsledek musí být pikantní, protože vařením se chuť zjemní. Formu vyložíme alobalem, který celý pokryjeme tenkými plátky slaniny. Vlijeme masovou směs. Formu zakryjeme pokličkou nebo alobalem, vložíme do vodní lázně a pečeme v troubě při 85 °C asi 1 hodinu. Necháme vychladnout do druhého dne, pak hotovou paštiku vyklopíme a krájíme na plátky. Příloha: různé druhy pečiva, které mažeme máslem
recept a foto připravili Czech Specials
Játrová pomazánka
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Kuřecí játra 1 kg
- Cibule 2 ks
- Mrkev 1 ks
- Máslo 3 lžíce
- Koňak nebo brandy 2 lžíce
- Muškátový oříšek 1 špetka
- Sůl 3 špetky
- Pepř 3 špetky
Postup přípravy:
Nakrájenou cibuli orestujte na másle. Přidejte nastrouhanou mrkev a omytá kuřecí játra. Opékejte 10-15 minut. Míchejte. Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a nechte vychladnout. Pak umelte na masovém strojku. Přidejte koňak, promíchejte a nechte v lednici 2 hodiny odležet. Podávejte s krekry nebo s chlebem.
recept a foto z www.vseovareni.cz
Pomazánka z vajíček
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Vejce vařená natvrdo 6 ks
- Citronová šťáva 2 lžička kávová rovná
- Mořská sůl 3 špetka
- Pepř mletý černý 2 špetka
- Sýr mascarpone 4 lžíce
- čočkové klíčky 4 lžíce
Postup přípravy:
Uvařená vejce nakrájejte na kostičky,přidejte sůl,pepř a sýr mascarpone rozmíchaný s citrónovou šťávou. Podávejte s chlebem,nebo můžete plnit vařená,překrojená vejce.,které ještě posypte čočkovými klíčky.
recept a foto z www.vseovareni.cz
Čokoládový dort s domácí marmeládou
Ingredience:
- kvalitní čokoláda na vaření 120g
- máslo 120g
- cukr moučka 40g
- vajce 6 ks
- cukr krupice 160g
- polohrubá mouka 120g
- domácí marmeláda (pokud není domácí, můžeme samozřejmě použít kupovanou) 200g
- čokoládová poleva 200g
- tuk a mouka na vysypání formy
Postup přípravy:
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a vmícháme do ní cukr. Našleháme do pěny a za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky. Šleháme tak dlouho až je pěna hustá. Pak do ní vmícháme pevný sníh z bílků a krupicového cukru a prosátou mouku. Vysypanou formu o průměru 22cm naplníme těstem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 55minut. Upečený korpus dáme vychladit na 15 minut na mřížku, potom překlopíme na pečící papír posypaným moučkovým cukrem. Korpus překrojíme na dvě stejné poloviny, promažeme marmeládou a spojíme, zbylou marmeládou pomažeme celý dort a potřeme čokoládovou polevou, kterou vyhladíme a necháme do druhého dne odležet. Nakrájený dort ozdobíme domácí šlehačkou a podáváme.
recept připravil Jiří Kudláček z Wellness hotelu Pohoda v Luhačovicích
Metyja
Ingredience:
- oloupané brambory
- povidla
- mletý mák
- moučkový cukr
- máslo
- trocha teplého mléka
Postup přípravy:
Oloupané a na kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, rozmačkáme je na kaši a přidáme trochu másla a teplého mléka (jen rozmačkat, nešlehat!). Kaši dáme na talíř a lžící uděláme placku asi 2-3cm vysokou. Pomažeme povidly, posypeme mletým mákem a mletým cukrem a vydatně polijeme rozpuštěným máslem
recept Heleny Sedláčkové připravil Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a restaurace Vyhlídka

