
Prestižní ocenění Regionální potravina Zlínského kraje převzali lokální vítězní výrobci od ministra zemědělství Marka Výborného, ředitelky Regionálního odboru SZIF Olomouc Kateřiny Mračkové a hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše na slavnostním vyhlášení v sobotu 27. září ve Zlíně během akce Den Zlínského kraje.
O vítězství se v letošním ročníku utkalo 34 výrobců se 128 produkty. Značku Regionální potravina Zlínského kraje roku 2025 získalo hned několik výjimečných výrobků, které reprezentují kvalitu a tradici místních producentů.
V kategorii masných výrobků tepelně opracovaných uspěla Šabatecká slanina z Masny Elva. Mezi masnými výrobky trvanlivými, tepelně neopracovanými a masnými polotovary zvítězil Jehněčí T-bonek steak z Bio farmy Rudimov ve spolupráci s Masozluky.cz.
Ocenění v kategorii sýrů si odnesl Gabrin – zrající kozí sýr pod ušlechtilou plísní z Rodinné farmy z Valašska ZerLina. V kategorii ostatních mléčných výrobků uspěl Jogurt z farmy bílý od Farma-ZPZ.
Mezi pekařskými výrobky zazářil Slovácký chleba špekový od Anety Konečné z Luhačovic (Slovácký chleba). V cukrářské kategorii získal ocenění originální dezert Megatrník od Jiřího Červenky ze Statku Slížany.
V nápojích uspělo tradiční Rožnovské pivo z Městského pivovaru Rožnovské pivní lázně. Ocenění za ovoce a zeleninu si odnesl Česnek z Moravy, který pěstuje Karel Kloček z Traplic (Zemědělství Kloček). V kategorii ostatní výrobky pak zvítězila Paprika mletá – sladká od Kristýny Pšenicové z Lešné (Sušíme s láskou).
Tato ocenění potvrzují, že region nabízí nejen poctivé řemeslo, ale také špičkové chutě, které stojí za to ochutnat.