Dnes je 15. září 2025, svátek má Jolana
Úvod Aktuality Resort Valachy Velké Karlovice rozjel vlastní výrobu frgálů, chystá i produkci medu Vytvořit článek
Resort Valachy Velké Karlovice rozjel vlastní výrobu frgálů, chystá i produkci medu
Redakce GastroIN - 30. 10. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

1. 11. 2013 - VELKÉ KARLOVICE - Nepříliš početnou skupinu výrobců frgálů na Valašsku nově rozšířil další producent - Resort Valachy, sdružující trojici hotelů ve Velkých Karlovicích. Zahájil vlastní pekařskou výrobu, ze které zásobuje své hotelové restaurace. Zároveň frgály začal nabízet na prodej také všem návštěvníkům regionu. Lidé je mohou zakoupit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Frgál patří k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. V současné době se výrobou frgálů zabývá jen asi desítka pekařství. „Projekt výroby vlastních frgálů jsme dlouho zvažovali, není totiž jednoduché ji skloubit s běžným chodem hotelové kuchyně. Dosud jsme proto frgály ke snídaním pro naše hotely nakupovali od regionálních pekařství. Hosté se nás ale často ptali na možnost koupit si frgál domů, a když se nám navíc nedávno podařilo zaměstnat zkušenou pekařku, rozhodli jsme se pro vlastní produkci. Klademe důraz na krajovou gastronomii a regionální produkty, takže výroba vlastních frgálů je dalším logickým krokem,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Resort Valachy sdružuje hotely Lanterna, Horal a Galik se dvěma relaxačními centry a Ski areálem Razula v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích, u slovenské hranice. Profiluje se zejména důrazem na kvalitní wellness a rodinnou dovolenou, ale také na typickou valašskou gastronomii. Pořádá mj. známý Karlovský gastrofestival, jehož součástí je i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

„Zatím pečeme dva dny v týdnu - v pátek a sobotu, aby si čerstvé frgály mohli odvážet víkendoví hosté. Pokud ale bude zájem nebo ve vrcholné letní a zimní sezóně můžeme produkci rozšířit i na další dny,“ doplnil Tomáš Blabla.

Resort Valachy vyrábí frgály čtyř nejtypičtějších a nejoblíbenějších příchutí – tvarohový, hruškový, makový a povidlový. Vše probíhá v souladu se zásadami, které bude za několik měsíců vyžadovat ochranná známka Evropské unie. Pekařky za jednu směnu vyrobí až 150 frgálů.

Valašský koláč frgál patří k synonymům valašské kuchyně. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je pouze s jednodruhovou náplní.

Po výrobě frgálů plánuje Resort Valachy také vlastní produkci medu. Ten se v hotelech používá nejen v rámci bufetových snídaní a při vaření, ale také v relaxačním centru Wellness Horal k saunovým rituálům. Zde se uplatňuje jako tělová maska nebo v kombinaci s mletou kávou či solí jako peeling. Měsíčně se průměrně spotřebuje až 50 kilogramů medu.

„Vlastní produkce medu pro nás bude znamenat úsporu, navíc můžeme hostům nabídnout další vlastní produkt z naší čisté přírody. Počítáme s tím, že jej budeme prodávat i jako suvenýr,“ dodal Tomáš Blabla.

Celkem osm úlů je již umístěno nad jednou z místních luk, které jsou ve zdejší Chráněné krajinné oblasti Beskydy typické bohatým lučním porostem. Nyní se čeká, jestli se přes zimu včelstvo ujme. „Pokud budeme úspěšní, můžeme mít vlastní med již v červnu 2014,“ uzavřel Tomáš Blabla.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 1 hodinou
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Reklama   •   Koupit reklamu