Brusel se stal naším druhým kulinářským domovem. Loni vařili kuchaři a kuchařky z Asociace kuchařů a cukrářů ČR hned třikrát v Bruselu pro europoslance, hosty různých eventů pořádaných Pražským domem nebo Plzeňským krajem. V polovině září skupina složená z kuchařů z Národního týmu, Staré gardy kuchařů a cukrářů a členů Asociace vyrazila do Pražského domu vařit novinářům na zahájení prestižního eventu Brusel Design September.
„Připravovali jsme čtyřchodové menu postavené na surovinách typických pro naši gastronomii. Drželi jsme se i chutí definujících českou kuchyni. Ten samý den jsme hostili zhruba sto hostů výstavy studentů UMPRUM, která je velmi úzce spojená s gastronomií,“ říká Tomáš Popp, manažer AKC ČR.
Velmi silnou stopu jsme zanechali i na světové výstavě EXPO v Ósace. Tři týmy kuchařů vařily postupně v českém domě speciální menu. První dvojice, která v Ósace zaujala svým menu, byli Lukáš Uher a Vojtěch Petržela. V červenci jsme do Japonska vyslali Starou gardu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Záda našim legendám (Jiří Janeček, Zdeněk Šula) kryl zkušený šéfkuchař Marek Svoboda z Gastro studia Bidfood. Naši misi uzavřeli Martin Svatek a David Šmucr, kteří vařili pokrmy typické pro Plzeňský kraj. Šéfkuchařem české restaurace na Expu je Jan Heřmánek, výrazný člen AKC.
Zdroj: Tomáš Popp, AKC ČR





