Dnes je 14. květen 2025, svátek má Bonifác
Úvod Aktuality Prazdroj investuje miliardu do vratných lahví, celá tuzemská produkce ve skle bude zálohovaná Vytvořit článek
Prazdroj investuje miliardu do vratných lahví, celá tuzemská produkce ve skle bude zálohovaná
Redakce GastroIN - 04. 10. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Plzeňský Prazdroj investuje více než miliardu korun do rozšíření sortimentu ve vratných lahvích. Veškeré skleněné lahve, do kterých pivovar plní své produkty pro český trh, tak budou od příštího roku vratné.

Finálním krokem, který Prazdroji umožní distribuovat celé portfolio v opakovaně použitelných skleněných obalech, je zprovoznění nové automatické stáčecí linky v plzeňském pivovaru. Díky tomu ročně nevyprodukuje přes 30 milionů jednorázových skleněných lahví.

Celkem Prazdroj do završení projektu cirkularity skleněných obalů investoval 1,1 miliardy korun. Větší část z toho – 700 milionů korun – zamířila do nové stáčecí linky v Plzni, zbytek je vyčleněn zejména na nákup vratných lahví a přepravek. „Letos jsme v Plzni zprovoznili novou plně automatickou linku, na které denně dokážeme naplnit zhruba 900 tisíc lahví o objemech 500 a 330 ml. Veškeré produkty také umístí do přepravek nebo zabalí do papírových kartonů různých velikostí,“ říká manažer plzeňského pivovaru Petr Kofroň. V Plzni tak má Prazdroj už celkem tři lahvové linky, všechny s podobným výkonem. Novinkou u poslední investice je, že přinese až třetinovou úsporu energií a má o polovinu nižší spotřebu vody oproti starším typům linek.

Skleněné lahve jsou nejprodávanějším obalem z produkce Prazdroje. Celkem v nich pivovar v Česku prodá téměř 37 procent své produkce. Většina je už nyní vratná, pouze 2 procenta portfolia doposud tvořily nevratné lahve. Od příštího roku bude nově zálohovaná veškerá běžná tuzemská produkce pivovaru ve skle. Výjimkou zůstanou pouze občasné limitované edice.

Obrovskou výhodou vratných lahví je jejich dlouhodobá použitelnost. V průměru Prazdroj každou vratnou lahev naplní 26krát a na trhu vydrží 7 až 8 let.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
Cestovní ruch ve Zlínském kraji má za sebou úspěšné první čtvrtletí roku 2025. Počet návštěvníků i přenocování meziročně vzrostl,...
Redakce GastroIN - 12. 05. 2025
Na soutěži Bacchus Madrid 2025, která je jednou z nejprestižnějších na světě, získali tuzemští vinaři 8 velkých zlatých, 33 zlatýc...
Redakce GastroIN - 09. 05. 2025
Elimon FRESH festival přiveze do Plzně to nejlepší z české gastronomie i hudební scény. Návštěvníky čeká víkend plný chutí, skvělý...