
Pro všechny angažované kuchaře, cukráře a ostatní profesionály i amatéry z oblasti gastronomie začíná druhá desítka jedinečné gastronomické konference Culinary Symposium Prague. V pondělí 10. listopadu v moderním sále O2 Universum v Praze poznáme další špičkové odborníky z celého světa – profesionály, kteří umí nasměrovat, obohatit a vzbudit v nás emoce. Dozvíme se o novinkách, možnostech a směru, kterým se gastronomie ubírá, a také uslyšíme příběhy různých gastronomických cest na pomyslný kuchařský vrchol. Uvidíme živě na pódiu práci každého kuchaře – jeho styl i rozmanitost přístupů. Každý, kdo bere práci nejen v kuchyni vážně, by na této události neměl chybět. Jak napsal jeden z hostů: „Vždycky mě to nabije na celej rok.“ A to hlavní je, že nejde jen o fine dining, jde o každé jídlo v každém stylu, když je dělané s pokorou a láskou.
Hosté symposia 2025
Tito kuchaři budou přednášet a vařit na pódiu:
Alejandro Serrano – španělský kuchař pocházející z města Miranda de Ebro v regionu Castilla y León. Už jako mladý se rozhodl zasvětit život gastronomii a po studiích na prestižním Basque Culinary Center pracoval v uznávaných restauracích jako Azurmendi, Coque a DiverXO. V roce 2019 otevřel svou vlastní restauraci „Alejandro Serrano“ ve svém rodném městě. Již ve 24 letech získal michelinskou hvězdu a stal se jedním z nejmladších šéfkuchařů v historii Španělska, kteří tohoto ocenění dosáhli. Jeho kuchyně se specializuje na mořské plody, a to navzdory tomu, že jeho region leží ve vnitrozemí. V roce 2024 se objevil v žebříčku Forbes 30 under 30 díky svému vlivu na umění a kulturu. Je považován za jednoho z nejvýraznějších představitelů mladé španělské gastronomické scény, jehož styl propojuje příběh, umění a silný vztah k místu, odkud pochází.
Andreas Krolik – německý šéfkuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami, známý pro svou precizní práci, ekologický přístup a progresivní myšlení. Svou kariéru započal tradičním učňovstvím v hotelu Bad Salzschlirf, poté prošel vyhlášenými restauracemi, mimo jiné Brenners Park-Hotel v Baden-Badenu. Výrazněji na sebe upozornil v restauraci Tigerpalast ve Frankfurtu, kde dovedl podnik ke dvěma michelinským hvězdám. Od roku 2014 vede kuchyni restaurace Lafleur, která se pod jeho vedením stala jednou z nejlepších v Německu. Krolik preferuje lokální suroviny z biodynamického zemědělství a svým přístupem inspiruje novou generaci kuchařů.
Stefan Doubek – talentovaný rakouský kuchař, který vyrůstal v rodině s hlubokou kulinářskou tradicí. Vystudoval prestižní gastronomickou školu ve Vídni a už v 18 letech se stal nejmladším držitelem titulu Global Master Chef v Rakousku. Pracoval v restauraci Konstantina Filippou, kde se podílel na získání druhé michelinské hvězdy, dále v kodaňské restauraci Jordnær (tři michelinské hvězdy) či v Chambré Séparée v belgickém Gentu. V roce 2023 otevřel se svou partnerkou Norou Pein restauraci Doubek ve Vídni, kde vaří výhradně na dřevěném ohni bez použití plynu či elektřiny.
Toño Pérez – narozen v roce 1961 v Casar de Cáceres ve španělské Extremaduře, původně vystudoval výtvarné umění, ale kreativitu přenesl do kuchařského řemesla. V roce 1986 spolu se svým přítelem José Polem otevřel restauraci Atrio, která se stala symbolem spojení inovace a úcty k lokálním produktům. V roce 1993 reprezentoval Španělsko na světovém šampionátu Bocuse d’Or, o rok později získal první michelinskou hvězdu a následně i druhou. Dnes má Atrio tři michelinské hvězdy a patří mezi nejvýznamnější restaurace Španělska.
Více informací na www.culinarysymposium.cz.
Text a foto: PR

