Dnes je 14. září 2025, svátek má Radka
Úvod Aktuality Ochutnejte Törgelen, jihotyrolské slavnosti nového vína Vytvořit článek
Ochutnejte Törgelen, jihotyrolské slavnosti nového vína
Redakce GastroIN - 26. 09. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

26. 9. 2013 - Stále více turistů, kteří si pro svou dovolenou vybrali farmu v Jižním Tyrolsku, vyráží za gurmánskými zážitky. Za rostoucím zájmem stojí nevšední prostředí, prvotřídní služby, domácí víno, gurmánské speciality a široká paleta rekreace.

Na 1600 místních farem, které celoročně nabízejí rekreační ubytování pod značkou Roter Hahn, v loňském roce poskytlo přes dva miliony noclehů. V září, říjnu a listopadu se turisté jezdí podívat především na svátek nového vína – Törgelen.

Törgelen – mladé víno pod Alpami

V Jižním Tyrolsku najdeme dva typy farem – v údolích jsou to usedlosti obklopené vinicemi a ovocnými sady, na úbočích pak dobytčí farmy s chovem krav a dalších domácích zvířat, obklopené pastvinami a lesy. Proto, abyste se zde jako hosté ubytovali i v podzimních měsících, najdete minimálně jeden dobrý důvod – Törgelen.

01026-Roter_Hahn_upr_Posezeni_s_prateli.jpg

I jihotyrolští farmáři znají kouzlo nového vína a každoročně jeho příchod slaví. Tradice oslav Törgelenu sahá až do středověku, kdy panovník dal farmářům oprávnění k produkci vína pro vlastní potřebu. Od té doby zde lidé slaví konec vinné sezony a chodí z farmy na farmu, jedí, pijí a hlavně ochutnávají nová vína. Törgelen trvá od září do listopadu a je označován za kulinářský vrchol roku.

Kromě vína čeká na návštěvníky slavnosti Törgelen také nepřeberné množství jídla. Velmi často můžete vidět, jak velká skupina lidí jí z jednoho talíře, na kterém jsou knedlíky, zelí, žebírka, různé druhy mas, uzenin nebo zeleniny. Jídlo je vždy tradiční, z Jižního Tyrolska a samozřejmostí jsou nejrůznější místní speciality jako sýrové noky nebo polévka z ječmene. Na závěr hodování jsou vždy připraveny pečené kaštany, sladké koblihy a sklenka něčeho ostřejšího.

01026-Roter_Hahn_upr_Vino.jpg

Nejdůležitějším artiklem je však „nové víno“ (šťáva z vinných hroznů, tzv. suser). Je velmi sladké a dá se pít jen dva či tři dny, než projde procesem kvašení a stane se z něj víno plnohodnotné. To znamená, že ochutnat se dá pouze „naživo“ na slavnostech a není možné jej zakoupit v lahvích. Fanoušci vína si ale nemusí poručit jen víno nové, kromě něj je k dispozici také víno z minulé sezóny. Typické jsou vzácné odrůdy, které se pěstují pouze na několika málo vinařstvích, mezi které patří například místní Zweigelt, Sylvánské zelené, Blatterle nebo Kerner (kříženec Trollinger a Ryzlinku rýnského) a další vynikající odrůdy.

Ochutnávku vína nemusíte ovšem nechávat pouze na období Törgelenu. Na některých ze specializovaných vinných farem nebo v horských hospodách najdete nabídky domácího Gewürztraminer, Vernatsch nebo Lagrein a dalších vynikajících odrůd po celý rok a na farmách v údolí jsou pro milovníky vína navíc připraveny prohlídky vinných sklepů.

01026-Roter_Hahn_Tradicni_upr_jihotyrolske_speciality.jpg

K vínu domácí speciality

A gurmánským zážitkem nemusí být jen víno samotné. Domácí mléko, máslo, vejce, ovesné vločky, jogurty, marmelády, chléb, šunka, uzeniny… nabídka čerstvých potravin vyrobených přímo na statku bývá široká a na některých farmách si můžete prohlédnout také výrobu domácího sýra nebo uzenin. To ale není všechno – na některých statcích najdete farmářské restaurace nabízející vyhlášené tyrolské speciality (Hofschänke) nebo navíc i místní vynikající víno (Buschenschänke). Pokud si chcete být jisti, jak chutnají pravá místní domácí jídla, zavítejte právě sem. 80 % surovin zde totiž musí být z regionu a 30 % přímo z dané farmy. Z 1600 farem označených podle kvality jedním až čtyřmi kvítky si podle svých preferencí si může vybrat skutečně každý, stačí využít vyhledávač ubytování na webu www.roterhahn.it.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu