
26. 9. 2013 - Stále více turistů, kteří si pro svou dovolenou vybrali farmu v Jižním Tyrolsku, vyráží za gurmánskými zážitky. Za rostoucím zájmem stojí nevšední prostředí, prvotřídní služby, domácí víno, gurmánské speciality a široká paleta rekreace.
Na 1600 místních farem, které celoročně nabízejí rekreační ubytování pod značkou Roter Hahn, v loňském roce poskytlo přes dva miliony noclehů. V září, říjnu a listopadu se turisté jezdí podívat především na svátek nového vína – Törgelen.
Törgelen – mladé víno pod Alpami
V Jižním Tyrolsku najdeme dva typy farem – v údolích jsou to usedlosti obklopené vinicemi a ovocnými sady, na úbočích pak dobytčí farmy s chovem krav a dalších domácích zvířat, obklopené pastvinami a lesy. Proto, abyste se zde jako hosté ubytovali i v podzimních měsících, najdete minimálně jeden dobrý důvod – Törgelen.
I jihotyrolští farmáři znají kouzlo nového vína a každoročně jeho příchod slaví. Tradice oslav Törgelenu sahá až do středověku, kdy panovník dal farmářům oprávnění k produkci vína pro vlastní potřebu. Od té doby zde lidé slaví konec vinné sezony a chodí z farmy na farmu, jedí, pijí a hlavně ochutnávají nová vína. Törgelen trvá od září do listopadu a je označován za kulinářský vrchol roku.
Kromě vína čeká na návštěvníky slavnosti Törgelen také nepřeberné množství jídla. Velmi často můžete vidět, jak velká skupina lidí jí z jednoho talíře, na kterém jsou knedlíky, zelí, žebírka, různé druhy mas, uzenin nebo zeleniny. Jídlo je vždy tradiční, z Jižního Tyrolska a samozřejmostí jsou nejrůznější místní speciality jako sýrové noky nebo polévka z ječmene. Na závěr hodování jsou vždy připraveny pečené kaštany, sladké koblihy a sklenka něčeho ostřejšího.
Nejdůležitějším artiklem je však „nové víno“ (šťáva z vinných hroznů, tzv. suser). Je velmi sladké a dá se pít jen dva či tři dny, než projde procesem kvašení a stane se z něj víno plnohodnotné. To znamená, že ochutnat se dá pouze „naživo“ na slavnostech a není možné jej zakoupit v lahvích. Fanoušci vína si ale nemusí poručit jen víno nové, kromě něj je k dispozici také víno z minulé sezóny. Typické jsou vzácné odrůdy, které se pěstují pouze na několika málo vinařstvích, mezi které patří například místní Zweigelt, Sylvánské zelené, Blatterle nebo Kerner (kříženec Trollinger a Ryzlinku rýnského) a další vynikající odrůdy.
Ochutnávku vína nemusíte ovšem nechávat pouze na období Törgelenu. Na některých ze specializovaných vinných farem nebo v horských hospodách najdete nabídky domácího Gewürztraminer, Vernatsch nebo Lagrein a dalších vynikajících odrůd po celý rok a na farmách v údolí jsou pro milovníky vína navíc připraveny prohlídky vinných sklepů.
K vínu domácí speciality
A gurmánským zážitkem nemusí být jen víno samotné. Domácí mléko, máslo, vejce, ovesné vločky, jogurty, marmelády, chléb, šunka, uzeniny… nabídka čerstvých potravin vyrobených přímo na statku bývá široká a na některých farmách si můžete prohlédnout také výrobu domácího sýra nebo uzenin. To ale není všechno – na některých statcích najdete farmářské restaurace nabízející vyhlášené tyrolské speciality (Hofschänke) nebo navíc i místní vynikající víno (Buschenschänke). Pokud si chcete být jisti, jak chutnají pravá místní domácí jídla, zavítejte právě sem. 80 % surovin zde totiž musí být z regionu a 30 % přímo z dané farmy. Z 1600 farem označených podle kvality jedním až čtyřmi kvítky si podle svých preferencí si může vybrat skutečně každý, stačí využít vyhledávač ubytování na webu www.roterhahn.it.

