
28. 10. 2013 - Znáte červenou řepu jinak než naloženou ve sladkokyselém nálevu? Většina z nás by jako další pokrm z ní jmenovala maximálně Boršč. Přitom jde o skvělou sezónní zeleninu, která se hodí jak pro teplou, tak studenou kuchyni.
Prý ji znali a používali už ve starověkém Římě – ačkoli tehdy z ní údajně konzumovali hlavně mladé listy. Nás však víc zajímá bulva rostoucí pod zemí – kromě mnoha cenných látek, hlavně draslíku a hořčíku, je bohatá na kyselinu listovou a údajně pomáhá zlepšit zrak.
Vařená, pečená i za syrova
Pokud jde o teplou kuchyni, je potřeba mít trochu trpělivosti s její úpravou - vaří se relativně dlouho, 40 až 50 minut, podle velikosti. Šéfkuchaři ale častěji doporučují řepu péct v pekáči vysypaném hrubozrnnou mořskou solí, a to vcelku a loupat ji až nakonec.
Takto upravenou řepu pak stačí jen nakrájet na plátky, zastříknout olivovým olejem a dochutit třeba trochou čerstvě mletého pepře, křenem či vinným octem. Jednoduché, efektní a delikátní.
Červená řepa se výborně hodí ke grilovaným masům a rybám, za studena zase do salátu. Její chuť vynikne s čerstvými sýry. Skvěle chutná i s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy.
Polévky a prostor pro fantazii
V úvodu jsme zmínili klasiku, kterou je boršč, ale z řepy se dá připravit i lehká zeleninová polévka nebo krém. Stačí vám jen řepa, voda, koření a zakysaná smetana.
Řepa se podobně jako jiná kořenová zelenina dobře skladuje, takže z ní můžete experimentovat celou zimu – stačí jí dát šanci.
Jehněčí s červenou řepou
Počet porcí: 3
Ingredience:
- Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
- Pepř mletý černý 1 lžička kávová rovná
- Řepkový olej 3 lžíce polévková rovná
- Jemný tvaroh 200 g
- Česnek 1 stroužek
- Olivový olej extra virgin 3 lžička kávová rovná
- Jehněčí kotleta á 150g 6 ks
- Uvařená červená řepa 300 g
- Cibule 1 ks
Postup přípravy:
Kotlety omyjte, osušte, posypte solí a pepřem. Grilujte při vysoké teplotě 3-5 minut z každé strany. Uchovejte na teplém místě. Uvařenou řepu nakrájejte na plátky. Na pánev dejte řepkový olej, nakrájenou cibuli a přidejte kolečka řepy, osolte, opepřete a poduste 3 minuty. Tvaroh promíchejte v misce s prolisovaným česnekem 2 špetkami soli a 2 špetkami pepře. Jehněčí pokapejte olivovým olejem a podávejte s tvarohovým krémem a řepou.
Kuskus s červenou řepou
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Kuskus 100 g
- Olivový olej 2 lžíce polévková rovná
- Vroucí voda 200 ml
- Sůl 2 špetka
- Uvařené červené řepy 300 g
- Uvařené cizrny 400 g
- Sýr Feta 200 g
- čerstvé máty 3 snítky
- šťávy z limetky 3 lžíce
- nahrubo nastrouhaná salátová okurka 100 g
Postup přípravy:
Kuskus zalijte vařící vodou,promíchejte ,přikryjte a nechte stát. Ve velké míse promíchejte nakrájenou červenou řepu,cizrnu,nakrájený sýr Feta.nasekanou čerstvou mátu,šťávu z limetky,sůl,okurku a olej.Nakonec promíchejte s kuskusem a podávejte.
Rychlý boršč
Počet porcí: 5
Ingredience:
- Červená řepa na kostky v jemném sladkokyselém nálevu 150 g
- Mrkev 150 g
- Celer 150 g
- Cibule 100 g
- Zelí hlávkové bílé 100 g
- Vývar z kosti 1 l
- Slunečnicový olej 50 ml
- Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
- Pepř 1 špetka
- Divoké koření 1 lžička kávová rovná
- Celer - nať 1 svazek
- Libeček 1 snítka
- Zakysaná smetana 100 ml
- Brambory 150 g
- Máslo 1 lžíce polévková rovná
Postup přípravy:
Udělat klasický boršč je poměrně náročná a zdlouhavá práce. V případě této varianty jde vše poměrně rychleji. Na oleji nebo přepuštěném másle osmahněte nejprve jemné nudličky celeru a mrkve. Když se začnou opékat, přidejte drobně nakrájenou cibuli. Spolu s ní vložte do základu divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření). Pak přidejte jemně nastrouhanou červenou řepu a na drobné kostičky nakrájené brambory. Případně můžete brambory nastrouhat. Polévku zalijte vývarem, osolte a vařte pod poklicí asi 10 minut. Poté přidejte na jemné nudličky nakrájené zelí, posekanou celerovou nať a libeček a vařte dál až do doby, kdy bude zelenina měkká. Až v závěrečné části úpravy vmíchejte do polévky kysanou smetanu a podávejte.

