Dnes je 23. prosinec 2025, svátek má Vlasta
Úvod Aktuality Nová pálenková stezka nabízí i speciály – malinovice, mrkvovice či pivovice Vytvořit článek
Nová pálenková stezka nabízí i speciály – malinovice, mrkvovice či pivovice
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Slivotéka, slivovicová nebo prostě jen pálenková stezka. V turisticky významném areálu Skanzen Modrá v srdci Slovácka je nově rozšířená degustační expozice pálenek. V samoobslužných dávkovacích automatech v cihlovém sklepě najdete soukromí pro ochutnávání těch nejlepších slivovic, pálenek a likérů českých lihovarů. Co všechno zde můžete zažít, vysvětlila tamní sommelierka Anna Mimochodková.

Pálenková stezka se nachází ve sklepení budovy Centra slováckých tradic, které je propojené s Hotelem Skanzen. Do pálenkové stezky mají tedy přístup jak návštěvníci centra, tak hoteloví hosté. Degustace probíhá prostřednictvím samoobslužných degustačních automatů – celkem jich je 22 a nabízejí 176 vzorků pálenek k ochutnání. Jde o jediný koncept svého druhu v České republice. Host přichází s nabitou degustační kartičkou, kterou vloží do automatu, přiloží skleničku, zvolí velikost degustovaného vzorku a může si vychutnat jeho vůni i chuť.

Při vstupu host obdrží instrukce k degustaci a další informace o jednotlivých vzorcích najde na tabletech umístěných vedle automatů. Skupiny doprovází pracovník centra, který je provází a odpovídá na dotazy.

Na stezce se nachází nejen tradiční ovocné destiláty, maceráty a likéry, ale i netradiční pálenky z kdoulí, oskeruší či rynglí. K raritám patří banánovice, mrkvovice nebo pivovice. Návštěvníci mohou ochutnat také giny a whisky – vše pochází výhradně z českých a moravských rukodělných lihovarů, včetně místního Lihovaru Skanzen, který nabízí například Skanzen Malinovici či pálenku z černého rybízu.

Nabídka pálenek se průběžně obměňuje podle sezony, výrobců i preferencí návštěvníků, aby zůstala pestrá a zajímavá.

Po ochutnávce si mohou hosté dopřát regionální speciality v hotelové restauraci. Ta nabízí menu složené z lokálních surovin, včetně tradičního slováckého prkénka s domácím chlebem, škvarky, klobásou a sýrem.

Více informací na www.hotelskanzen.cz.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 1 hodinou
Obalený kapří řízek neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl. Jak ale na něj, aby chutnal všem? Aby byl voňavý, dobře propečený...
Redakce GastroIN - 22. 12. 2025
Vánoční večeře je pro většinu domácností vrcholem sváteční atmosféry. Tradiční kapr, obalovaný řízek nebo stále oblíbenější losos...
Redakce GastroIN - 19. 12. 2025
I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmov...
Reklama   •   Koupit reklamu