Dnes je 12. listopad 2025, svátek má Benedikt
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Nový Atlas masa představuje netušené rozměry každodenních nákupů Vytvořit článek
Nový Atlas masa představuje netušené rozměry každodenních nákupů
Redakce GastroIN - 31. 08. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

1. 9. 2014 - Více a více lidí nakupuje v obchodech bio maso a zboží z místních statků, aby se vyhnuli výrobkům z industrializované živočišné výroby. Na to a mnoho dalšího poukazuje nová studie Atlas masa, kterou vydávají Heinrich-Böll-Stiftung v Praze a Hnutí DUHA.

Rozsáhlá publikace nabitá nejnovějšími daty také mapuje globalizaci masného průmyslu, k níž dochází v posledních desetiletích. Prozkoumává velkovýrobu masa i důsledky, jaké má pro každodenní život českých domácností:

  • OSN odhaduje, že 70 % zemědělské půdy na světě slouží přímo nebo nepřímo k chovu zvířat.
  • K vypěstování sóji, kterou české velkochovy dovážejí k vykrmování zvířat, je potřeba 190 000 hektarů půdy – ekvivalent Zlínského kraje. Sójovým plantážím ustupují divoké brazilské savany, kde mají domov vzácné druhy zvířat.
  • České chovy na každý kilogram živé váhy masa spotřebují 83 miligramů antibakteriálních látek – a dvě třetiny vepřového prodávaného v amerických supermarketech už obsahují bakterie rezistentní vůči antibiotikům.
  • K výrobě kilogramu hovězího masa je potřeba 15 000 litrů vody.
  • Jatečná prasata jsou chována v železobetonových boxech s podlahou z ocelového roštu, kde na každé zvíře připadá 0,65 čtverečního metru plochy.
  • Deset světových firem poráží 88 % všech prasat. Největší z nich, brazilská JBS, každý den porazí 70 000 prasat a 85 000 kusů hovězího dobytka.
  • 83 % světové produkce mléka připadá na jedno jediné plemeno: holštýnský skot.
  • Evropské supermarkety spotřebují z kuřat hlavně prsní řízky a zbytek masa je odpad – který pod cenou exportují do Afriky, a vytlačují tak místní zemědělce.

To a mnohem více v nové publikaci Atlas masa.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 1 hodinou
Srdečně vás zveme na 18. konferenci AHR ČR 2025, která slibuje nezapomenutelný zážitek! Tentokrát se setkáme v kouzelných Mariánsk...
Redakce GastroIN - 11. 11. 2025
Když se řekne káva, většina z nás si představí něco sladkého. Ta výběrová však má mnohem širší chuťový potenciál – a v kombinaci s...
Redakce GastroIN - 10. 11. 2025
Už 15. a 16. listopadu se do Prahy vrací Prague Coffee Festival – největší kávová událost v Česku, která letos propojí výběrovou k...
Reklama   •   Koupit reklamu