Dnes je 25. prosinec 2025, svátek má ...1. svátek vánoční
Úvod Aktuality Nové silné pivo: Klášterní XIX. Bock Vytvořit článek
Nové silné pivo: Klášterní XIX. Bock
Redakce GastroIN - 10. 01. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

10. 1. 2013 - Pivovary Lobkowicz uvádějí na trh nové silné pivo kategorie Doppelbock [čti doplbok] nazvané Klášterní XIX. Bock [čti bok]. Jak již název napovídá, uvařili jej sládci pivovaru v Klášteře Hradišti nad Jizerou a jeho stupňovitost činí 19 %.

Je to nejsilnější pivo z portfolia skupiny. Od pátku 11. ledna 2013 jej až do vyčepování zásob nabídne na šest set hospod po celé republice.


Bock je označení pro silný ležák, který se začal vařit v polovině 14. století v okolí německého města Einbeck v Dolním Sasku. V 17. století se tento pivní styl rozšířil také do Bavorska. V češtině »bock« znamená »kozel«, proto se dodnes na lahvích s tímto pivem objevuje emblém kozla. „Pro Bocky je typická dlouhá doba ležení a speciální složení sladů, které způsobují jeho barvu a chuť. Pily se a pijí se hlavně na zahřátí v chladnějším období roku. Jedná se o silná piva – extrakt původní mladiny převyšuje 16 % hm.

Po dlouhou dobu byly konzumovány bavorskými mnichy jako zdroj energie v době půstu. Pro jeden z druhů piva Bock – Doppelbock, neboli česky dvojitý bock, je charakteristický dokonce obsah alkoholu převyšující 7 % obj. a extrakt původní mladiny nad 18 % hm. A právě tyto charakteristiky splňuje náš Klášterní XIX. Bock,“ uvedl Zdeněk Prokůpek, sládek Pivovaru Klášter.

Klášterní XIX. Bock je polotmavé pivo s obsahem alkoholu 7,5 % obj. a s obsahem původní mladiny 19 % hm. Konzumenty zahřeje už svou sytou načervenalou barvou, ale hlavně plnou karamelovou chutí s výrazným dozníváním po vlašských oříšcích.


Pivo budou čepovat zejména hospody zapojené do programu Cesta pivních znalců, jejichž seznam je zveřejněn na www.cestapivnichznalcu.cz. Část této jednorázové várky míří na export do Itálie.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 23. 12. 2025
Obalený kapří řízek neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl. Jak ale na něj, aby chutnal všem? Aby byl voňavý, dobře propečený...
Redakce GastroIN - 22. 12. 2025
Vánoční večeře je pro většinu domácností vrcholem sváteční atmosféry. Tradiční kapr, obalovaný řízek nebo stále oblíbenější losos...
Redakce GastroIN - 19. 12. 2025
I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmov...
Reklama   •   Koupit reklamu