
Rok se s rokem sešel a je tu sezóna cuket. Určitě se Vám pod ruku nějaké připletly. Ty krásné malé ogrilujte či upečte v troubě. Stačí jen trocha soli, pepře, olivového oleje, případně nějaké bylinky, třeba tymián. Poslouží jako lehká letní příloha k masu, rybě. Úžasné jsou i k nějakému dobrému sýru, například kozímu.
Ty velké přerostlé nejsou už moc chutné, proto je ideální je nastrouhat a šoupnout do buchty, lívanců, polévky či různě zapékat. A pokud nemáte žádný osvědčený sladký recept s cuketou, vyzkoušejte ten můj, je vynikající :).
Cuketovo-mandlové muffiny (5-6 ks)
- 1 a ½ hrnku mletých mandlí
- 1 lžička jedlé sody
- Špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1 hrnek strouhané cukety
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ hrnku podmáslí
- 1 lžíce agáve sirupu
- 1 vejce
- 20 g hořké čokolády
Pokud máte celé mandle, pomelte je na co nejjemnější prášek. Poté je smíchejte se sodou, solí, skořicí. Přidejte nastrouhanou cuketu. V misce si promíchejte vejce s podmáslím, vanilkovým extraktem, sirupem a přimíchejte ke směsi. Na závěr opatrně vmíchejte na malé kousky nalámanou čokoládu. Plňte formu na muffiny vyloženou košíčky či nastříhaným pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 – 30 minut.
Pokud budete chtít muffiny více nadýchané, ušlehejte bílek dotuha, ale není to nezbytné, muffiny jsou dobré i tak. Není třeba je nijak přehnaně sladit, díky mandlím získají přirozeně nasládlou chuť. Další výhodou je, že je to strašně jednoduchý recept, párkrát zamícháte vařečkou a už plníte košíčky těstem.

