
5. 7. 2013 - Jedním ze symbolů léta je nepochybně grilování. Je to bezvadná příležitost k příjemně strávenému času s přáteli, rodinou, posezení u skvělého jídla, pití…
Jako stvořené pro grilování jsou tyto kuřecí špízy s vynikající omáčkou Satay. Problémem kuřecích prsou je obvykle jejich suchost. Určitě se Vám někdy podařilo je vysušit, nejsem výjimkou. S tímto receptem Vám však nic takového nehrozí. A i kdyby bylo maso pro někoho sušší, může si jej namáčet do omáčky. Kromě toho špízy vypadají parádně, takže hosty zaručeně ohromíte už na první pohled. A pokud jsou mezi hosty vegetariáni, určitě nepohrdnou tofu verzí. :)
Kuřecí špízy s omáčkou Satay (4 porce)
Inspirace: J. Oliver: 30 minut v kuchyni
- 4 kuřecí prsa
- sůl
Omáčka Satay
- 3 lžíce burákového másla
- 2 lžíce sójové omáčky
- kousek chilli papričky
- ½ stroužku česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- špetka mletého koriandru
- limetka
- 3 lžíce vody
Maso si omyjte a osušte. Nakrájejte na tenčí proužky. Jen lehce osolte, protože sójová omáčka je dost slaná. Napichujte na špejle cik cak, aby vytvořily vlnky, jak vidíte na fotce.
Na omáčku si rozmixujte burákové máslo se sójovou omáčkou, kouskem chilli papričky, česnekem, zázvorem, koriandrem, vodou a šťávou a kůrou z limetky. Polovinu omáčky odložte bokem, využijete ji k podávání.
Druhou polovinou omáčky důkladně potřete maso a dejte odležet do lednice. Poté pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
Podávejte se zbytkem omáčky. Jako přílohu lze zvolit například nudle, které můžete doplnit restovanou jarní cibulkou, kapkou sójové omáčky, šťávou z limetky, sezamovými semínky či kešu oříšky.
Burákové máslo je jedno, jestli použijete „smooth – hladké, či s kousky arašídů, crunchy. Záleží na Vašich preferencích. Na sójové omáčce se nevyplatí šetřit, jen by zkazila výslednou chuť. Já si oblíbila sójovou omáčku Shoyu od firmy Country Life. Pokud se Vám podaří sehnat čerstvý koriandr, určitě jej přimíchejte do omáčky, k tomuto receptu se báječně hodí. Stejně tak jím můžete posypat nudle.
O grilování je také celé aktuální číslo tištěného magazínu Štamgast&Gurmán. Abyste ho nemuseli hledat, máme ho i online zde. :)

