
31. 1. 2014 - Stále se držíte předsevzetí, od Nového roku jíst, žít zdravěji? Doufám, že to nebylo jen chvilkové poblouznění, na které se rychle zapomene rozšiřujete si obzory a užíváte si spousty nových surovin, hrajete si s jídlem, žijete aktivním životem… a kráčíte po nové cestě pozitivně.
Obvykle když lidé přejdou na „zdravější cestu“, snídaně nebývá problém. Je zastoupena ovesnými vločkami, různými kašemi, případně celozrnným pečivem. Oběd bývá ve znamení přílohy + masa/ryby, ale co s večeří? Často nevíme, po čem sáhnout, obáváme se příloh, a tak nám brzy lezou saláty i ušima. Proto jsem pro Vás připravila opět něco z jiného soudku. Je to tak trošku salát a není… Neskládá se klasicky z listů typu rukola, polníček, špenát, ledový, římský salát aj. ale základ tvoří brokolice. Má v podstatě suplovat kuskus. Lidé, kteří se vyhýbají obilovinám, je právě nahrazují květákem či brokolicí. V receptu používám syrovou brokolici. Ti, co mají obavy ze špatné stravitelnosti, ji mohou samozřejmě krátce povařit. Ale přijdou tak o část prospěšných látek.
Brokolicový salát s avokádem a uzeným lososem (cca 2 porce)
Inspirace: http://www.petite-kitchen.com/
Salát
- 1 košťál brokolice
- 1 červená paprika
- hrst černých oliv
- 100 g uzeného lososa
Dresink
- 1 avokádo
- šťáva z citrónu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vody
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Omyté růžičky brokolice nakrájejte na co nejdrobnější kousky, případně je nastrouhejte na struhadle. Kdo by měl strach ze syrové brokolice, může je krátce povařit. Přidejte nadrobno nakrájenou papriku, černé olivy, natrhaného lososa. Promíchejte s dresinkem, na který si rozmačkejte zralé avokádo s citrónovou šťávou, olivovým olejem, vodou, česnekem, solí a pepřem. Případně můžete dresink rozmixovat.
Obr.: Brokolicový salát s avokádem a uzeným lososem; zdroj: Delicious Blog Lucie