
17. 1. 2014 - S příchodem nového roku je spousta z nás odhodlána jíst zdravěji, začít sportovat, cvičit, třeba i zhubnout, zkrátka žít lépe. I když nejsem fanda těchto novoročních předsevzetí, vítám odhodlání každého, kdo se rozhodne něco pro své tělo i mysl dělat a moc ráda jej podpořím, byť jen takhle na dálku formou receptů. Proto se dnes podělím o recept extra zdravý a jednoduchý, jak jinak, který můžete bez obav zařadit do jídelníčku i během striktního režimu.
Avokádo buď milujete nebo nenávidíte. Upřímně, samo o sobě ani mně moc nechutná. Ale zkusili jste jej rozmačkat na pečivo, ochutit citrónovou/limetkovou šťávou, solí, pepřem/chilli? Je to vůbec to nejjednodušší, jak můžete s avokádem naložit. Výborné je i do sladkých dezertů. Třeba takový pudink, můžete rozmixovat avokádo s banánem, kakaovým práškem a případně dosladit dle preferencí.
Cizrna, druhá stěžejní část recept, je úžasná luštěnina, která si u nás získává větší a větší oblibu. Je to taková univerzální surovina, ze které můžete udělat pomazánku (hummus), kari, dokonce i sladké recepty. A když spojíte avokádo s cizrnou, co z toho může vzniknout? Salát či pomazánka, chcete-li, která nemá chybu. Je sytá, chutná a tak variabilní.
Avokádovo-cizrnový salát (cca 2 porce)
- 100 g cizrny
- 1 zralé avokádo
- Pár kapek citrónové šťávy
- ½ až 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Cizrnu jsem si dejte přes noc namočit. Následující den slijte vodu, zalijte čerstvou, uvařte doměkka a slijte vodu. V misce si rozmačkejte avokádo, dochuťte citrónovou šťávou, rozmačkaným česnekem, solí a pepřem.
Snězte co nejdříve, avokádo má tendence hnědnout. To můžete zmírnit citrusovou šťávou, ale i tak doporučuji příliš dlouho neskladovat.
