Dnes je 12. září 2025, svátek má Marie
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 2 Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 2
Redakce GastroIN - 10. 05. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

10. 5. 2013 - Další surovinou, které pomalu začíná sezóna, je rebarbora. Myslím, že rebarbora u nás nepatří k nejoblíbenější zelenině. Ano je to skutečně zelenina, i když bývá zaměňována za ovoce zřejmě proto, že z ní nejčastěji pečeme sladké moučníky. Nicméně její využití je široké jako většiny surovin, stačí se jen nebát a pouštět se do nových pro nás třeba i neobvyklých kombinací.

Minulou sezónu jsem například zkoušela rebarborové čatní, které jsem pak použila na pizzu se sýrem s modrou plísní. Tentokrát se ale budu držet při zemi a nabídnu Vám recept na jahodovo-rebarborové muffiny s drobenkou.

 

Je dobré nepéct koláč či jakoukoliv buchtu jen z rebarbory, protože ta je dost kyselá. Zbytečně pak musíme používat velké množství cukru či jiného sladidla, abychom ji dochutili. Raději využijme přirozené sladkosti jiného ovoce a zkombinujme jej s rebarborou. Kombinace jahod a rebarbory je osvědčená klasika. Nicméně můžeme sáhnout i po jablkách, hruškách a dalším ovoci…

Jahodovo-rebarborové muffiny s drobenkou (6 ks)

Muffiny

  • ½ hrnku celozrnné pšeničné (špaldové) mouky
  • ½ hrnku mletých ovesných vloček
  • ½ hrnku mletých mandlí
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • ½ hrnku rebarbory
  • ½ hrnku jahod
  • Šťáva z ½ pomeranče
  • 3 lžíce javorového sirupu

Drobenka

  • 20 g másla
  • 1/8 hrnku mletých ovesných vloček
  • 1/8 mletých mandlí
  • 1 lžíce třtinového cukru

V míse jsem si smíchala celozrnnou pšeničnou mouku s mletými vločkami, mandlemi, práškem do pečiva a sodou. Přidala jsem vejce, olivový olej a zapracovala. Jahody a rebarboru jsem si omyla a nakrájela na malé kousky. Smíchala jsem je se šťávou z pomeranče, javorovým sirupem a promíchala. Nakonec jsem ovoce přidala k těstu a opatrně zapracovala, až mi vznikla celistvá hmota. Drobenku jsem si vytvořila ze studeného másla ovesných vloček, mandlí a cukru. Poté jsem muffinovou formu vystlala papírovými košíčky a plnila těstem zhruba do ¾ formy. Muffiny jsem posypala drobenkou, kterou jsem k těstu lehce přimáčkla. Muffiny jsem  pekla zhruba 20 – 25 minut na 180 stupňů.

Jak bych recept ohodnotila? Muffinky byly krásně vláčné díky ovoci uvnitř, ani příliš sladké ani kyselé. Kdo má přesto rád sladší dezerty, doporučuji přisladit.

Také jejich příprava nezabrala mnoho času, zhruba 30 minut. Pokud si ale i tak nechcete „hrát“ s muffinama, udělejte si krambl. Neznám snadnější dezert a přitom tak chutný. Stačí si omýt a nakrájet rebarboru s dalším ovocem, přisladit a posypat drobenkou. Pak už jen zapéct a podávat třeba s vanilkovou zmrzlinou.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu