
3. 1. 2014 - Naše první pomyslné setkání v roce 2014. Všem Vám přeji jen to nejlepší v novém roce. Doufám, že jste si během svátků odpočinuli, prožili hezké chvíle s rodinou, blízkými, které máte rádi a nabrali mnoho sil potřebných na následující období.
Taky tajně doufám, že Vás doma nečeká ještě kila cukroví jako pro rotu vojáků a nebudete je jíst až do Velikonoc a naopak uvítáte recept na müsli bulky, které jsou skvělým startem nového dne. Ozvláštní možná už trochu nudné různé kaše či müsli s jogurtem. Ale pozor, müsli se vůbec nemusíte vzdávat, jednoduše je přidáme do bulek, které tak budou výborné samy o sobě, ale samozřejmě je můžete namazat klasickým máslem, oříškovým máslem, poklást banánem atd. Navíc tak spotřebujete granolu/müsli, které Vám jednoduše nejede a nebudete plýtvat jídlem…
Müsli bulky (7 ks)
- 200 ml teplé vody
- 1/2 balíčku sušeného droždí
- 1 lžička medu
- špetka soli
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g pohankové mouky
- 50 g mletých lískových ořechů
- 100 granoly/müsli
- 1 lžička skořice
- 100 g bílého jogurtu
- 1 mrkev
- 1 banán
Sušené droždí si rozmíchejte v trošce teplé vody s medem a špetkou soli. Dejte stranou a ve velké míse, ve které Vám bude kynout těsto, smíchejte celozrnnou pšeničnou mouku, pohankovou mouku, mleté ořechy, granolu, skořici. Přidejte nastrouhanou mrkev, rozmačkaný banán, jogurt, droždí a zbytek teplé vody. Vše důkladně zpracujte v tuhé těsto, lehce posypte moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo minimálně na hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem. Poté rozdělte zhruba na sedm dílků, záleží, jak chcete velké bulky a vytvarujte v malé bochánky a přendat na plech. Můžete posypat trochou granoly, a dát kynout na dalších 20 minut. Rozehřejte si troubu zhruba na 200 stupňů a dejte péct asi na 10 minut, snižte teplotu na 170 stupňů a pečte dalších 20 až 30 minut, záleží na výkonnosti trouby. Po upečení nechte vychladnout na mřížce a skladujte v čisté utěrce.

