
6. 12. 2013 - K zimnímu období neodmyslitelně patří horké polévky. Je jedno, jestli čiré vývary plné zeleniny, nudlí nebo pěkně husté zeleninové krémy, ve kterých stojí lžíce. Důležité je, aby nás polévka uvnitř zahřála, až přijdeme promrzlí domů, chutnala a jednoduše udělala dobře.
Proto snad uvítáte něco možná trošku jiného než jste zvyklí. Brokolicový, hráškový, cuketový, žampionový, pórkový, dýňový krém je už celkem klasika. Věřím, že si u nás vybudovaly čestné místo a téměř každý už alespoň nějaký ochutnal. Tentokrát to ale bude vyloženě sezónní záležitost, celer s jedlými kaštany… odvážná kombinace, já vím, ale o to překvapivější chuť, zkusíte se mnou?
Celerovo-kaštanový krém s krutonky (4 porce)
Inspirace: http://www.oggipanesalamedomani.it
- 400 g jedlých kaštanů
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 800 g celeru ( 1 střední bulva)
- Sůl, pepř
- tymián, rozmarýn
- + krutonky
Ze všeho nejdřív si uvařte kaštany. Nařízněte je na ploché straně do křížku, vložte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit asi na 20 minut. Zbavte je vnější i vnitřní slupky ještě horké. Musíte postupovat rychle, jinak se studené špatně loupou. Můžete si pomoci malým nožíkem či malými nůžkami.
Dále si na lžíci olivového oleje orestujte cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Na minutu přidejte česnek na tenké plátky, aby se rozvoněl. Přisypte celer, oloupaný a nakrájený na menší kousky. Zalijte vodou, případně vývarem a nechte vařit 20 minut. Pak doplňte kaštany, vařte dalších 10 minut. Dochuťte solí, pepřem, tymiánem, rozmarýnem a rozmixujte na krém. Podle potřeby dochuťte a podávejte s krutonky.
Já použila domácí kváskový chléb. Recept najdete brzy na blogu :-)

