
22. 11. 2013 - Protože jsme si naposledy pěkně osladili život pečenou ovesnou kaší, dnes si dáme něco z jiného soudku. Něco, co se hodí k obědu, večeři, pohoštění na oslavu, v podstatě kamkoliv. Jde o žitnou pizzu s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem.
Ano, jedna z mnoha opomíjených surovin, fenykl, a rovnou v hlavní roli. Není třeba se jej bát. Nejčastěji se s ním setkáváme asi ve formě semen, které používáme jako koření. Hojně se přidává k dochucení chleba či sladkého pečiva, k výrobě fenyklového čaje, méně už pak konzumujeme samotné plody. A když už, tak v podobě zeleninových salátů, často doplněných různými citrusy, například grepy, mandarinkami, pomeranči atd.
Co ale nechat jej zkaramelizovat a použít na obložení pizzy? Pizza nemusí být přece jen rajčatová omáčka, šunka, sýr a další klasické suroviny…. Buďme kreativní :)
Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem
(2 porce)
Kvásek
- 1/2 kostky čerstvého droždí (1 lžička sušeného)
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- 100 ml vlažné vody
Pizza
- 1 hrnek celozrnné žitné mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek vody
Karamelizovaný fenykl
- 2 menší fenykly
- sůl, pepř
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g kozího sýra (já měla s popelem)
Nejprve si udělejte kvásek. Droždí zasypte třtinovým cukrem, promíchejte s teplou vodou a čekejte, až se "probudí". Mezitím si smíchejte mouku se solí. Přidejte kvásek, olivový olej a zbytek vody. Zpracujte v těsto, pořádně prohněťte a přemístěte do čisté mísy. Zasypte trochou mouky, mísu přikryjte potravinářskou fólií či čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo (do peřin :-)) na hodinu.
Mezitím si omyjte fenykl a nakrájejte jej na tenké plátky. Vložte jsem jej do zapékací nádoby či na plech, dochuťte solí, pepřem, javorovým sirupem, olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.
Vykynuté těsto krátce prohněťte a pomocí rukou vytvarujte v tenčí placku, kterou poklaďte karamelizovaným fenyklem, kozím sýrem. Dejte péct asi na dalších 30 minut.

