Dnes je 8. listopad 2025, svátek má Bohumír
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 16: Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 16: Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem
Redakce GastroIN - 22. 11. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

22. 11. 2013 - Protože jsme si naposledy pěkně osladili život pečenou ovesnou kaší, dnes si dáme něco z jiného soudku. Něco, co se hodí k obědu, večeři, pohoštění na oslavu, v podstatě kamkoliv. Jde o žitnou pizzu s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem.

Ano, jedna z mnoha opomíjených surovin, fenykl, a rovnou v hlavní roli. Není třeba se jej bát. Nejčastěji se s ním setkáváme asi ve formě semen, které používáme jako koření. Hojně se přidává k dochucení chleba či sladkého pečiva, k výrobě fenyklového čaje, méně už pak konzumujeme samotné plody. A když už, tak v podobě zeleninových salátů, často doplněných různými citrusy, například grepy, mandarinkami, pomeranči atd.

Co ale nechat jej zkaramelizovat a použít na obložení pizzy? Pizza nemusí být přece jen rajčatová omáčka, šunka, sýr a další klasické suroviny…. Buďme kreativní :)

Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem

(2 porce)

Kvásek

  • 1/2 kostky čerstvého droždí (1 lžička sušeného)
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 100 ml vlažné vody

Pizza

  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek vody

Karamelizovaný fenykl

  • 2 menší fenykly
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g kozího sýra (já měla s  popelem)

Nejprve si udělejte kvásek. Droždí zasypte třtinovým cukrem, promíchejte s teplou vodou a čekejte, až se "probudí". Mezitím si smíchejte mouku se solí. Přidejte kvásek, olivový olej a zbytek vody. Zpracujte v těsto, pořádně prohněťte a přemístěte do čisté mísy. Zasypte trochou mouky, mísu přikryjte potravinářskou fólií či čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo (do peřin :-)) na hodinu.

Mezitím si omyjte fenykl a nakrájejte jej na tenké plátky. Vložte jsem jej do zapékací nádoby či na plech, dochuťte solí, pepřem, javorovým sirupem, olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.

Vykynuté těsto krátce prohněťte a pomocí rukou vytvarujte v tenčí placku, kterou poklaďte karamelizovaným fenyklem, kozím sýrem. Dejte péct asi na dalších 30 minut.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025
Zlínské náměstí Míru se v sobotu 15. listopadu 2025 promění v místo plné vůní, chutí a sváteční atmosféry. Tradiční Svatomartinské...
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025
Slivotéka, slivovicová nebo prostě jen pálenková stezka. V turisticky významném areálu Skanzen Modrá v srdci Slovácka je nově rozš...
Reklama   •   Koupit reklamu