
8. 11. 2013 - Dýni necháme odpočívat do další sezóny a vrhneme se na jiné, pro tohle období, typické suroviny. Červená řepa, mnohými opět velmi neoblíbená díky vzpomínkám na zavařenou variantu ze školní jídelny či domácí kuchyně. Přitom dokáže být tak lahodná. A nepotřebuje mnoho…
Stačí ji upéct a rozvine svou nasládlou chuť. Lehce osolíte, opepříte, pokapete balzamikovým octem a lahůdka je na světě. A co teprve, když doplníte kozím sýrem, oříšky či rukolou… Skvěle si také rozumí s křenem, bylinkami, bílým jogurtem, pestem…
Řepa opět najde široké uplatnění. Od nejjednoduššího pečení, po marinování na řepové carpaccio, přes polévky, gnocchi, omáčky na těstoviny, pomazánky, buchty až po tuhle pečenou ovesnou kaši…
Pečená ovesná kaše je už celkem klasika. Když vím, že nebudu stíhat, upeču jí plný pekáček a během týdne jen krájím jednotlivé porce, které podávám studené, ohřáté, s jogurtem, tvarohem nebo třeba zalité kefírem.
Recept můžete použít jako takový mustr a libovolně si jej upravovat v závislosti na sezóně. V létě péct s jahodami, broskvemi, rybízem, na podzim pak s jablky, hruškami, dýní a v zimě třeba právě s řepou, mrkví, případně tahat z mrazničky letní zásoby. Doplnit můžete libovolným kořením, sušeným ovocem, ořechy, semínky, kokosem, čokoládou, v podstatě co Vás napadne…
Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy (3- 4 porce)
- 1 hrnek ovesných vloček
- 3 lžíce kakaového prášku
- 40 g kvalitní hořké čokolády (99% Lindt)
- 50 g lískových ořechů + na posypání
- 1/2 střední červené řepy
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
- 1 hrnek ovesného mléka
Nejprve si promíchejte chia semínka s vodou a dejte je odpočívat do lednice. V míse si promíchejte vločky s kakaovým práškem, nalámanou čokoládou, lískovými ořechy. Přistrouhejte červenou řepu, přidejte med, chia semínka a mléko. Vše důkladně promíchejte a nalijte do nádoby vhodné na pečení. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. 10 minut před dopečením posypte lískovými ořechy a vraťte do trouby.

