Dnes je 8. listopad 2025, svátek má Bohumír
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 15: Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 15: Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy
Redakce GastroIN - 08. 11. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

8. 11. 2013 - Dýni necháme odpočívat do další sezóny a vrhneme se na jiné, pro tohle období, typické suroviny. Červená řepa, mnohými opět velmi neoblíbená díky vzpomínkám na zavařenou variantu ze školní jídelny či domácí kuchyně. Přitom dokáže být tak lahodná. A nepotřebuje mnoho…

Stačí ji upéct a rozvine svou nasládlou chuť. Lehce osolíte, opepříte, pokapete balzamikovým octem a lahůdka je na světě. A co teprve, když doplníte kozím sýrem, oříšky či rukolou… Skvěle si také rozumí s křenem, bylinkami, bílým jogurtem, pestem…

Řepa opět najde široké uplatnění. Od nejjednoduššího pečení, po marinování na řepové carpaccio, přes polévky, gnocchi, omáčky na těstoviny, pomazánky, buchty až po tuhle pečenou ovesnou kaši…

Pečená ovesná kaše je už celkem klasika. Když vím, že nebudu stíhat, upeču jí plný pekáček a během týdne jen krájím jednotlivé porce, které podávám studené, ohřáté, s jogurtem, tvarohem nebo třeba zalité kefírem.

Recept můžete použít jako takový mustr a libovolně si jej upravovat v závislosti na sezóně. V létě péct s jahodami, broskvemi, rybízem, na podzim pak s jablky, hruškami, dýní a v zimě třeba právě s řepou, mrkví, případně tahat z mrazničky letní zásoby. Doplnit můžete libovolným kořením, sušeným ovocem, ořechy, semínky, kokosem, čokoládou, v podstatě co Vás napadne…

Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy (3- 4 porce)

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 40 g kvalitní hořké čokolády (99% Lindt)
  • 50 g lískových ořechů + na posypání
  • 1/2 střední červené řepy
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek ovesného mléka

Nejprve si promíchejte chia semínka s vodou a dejte je odpočívat do lednice. V míse si promíchejte vločky s kakaovým práškem, nalámanou čokoládou, lískovými ořechy. Přistrouhejte červenou řepu, přidejte med, chia semínka a mléko. Vše důkladně promíchejte a nalijte do nádoby vhodné na pečení. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. 10 minut před dopečením posypte lískovými ořechy a vraťte do trouby.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 6 minutami
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025
Zlínské náměstí Míru se v sobotu 15. listopadu 2025 promění v místo plné vůní, chutí a sváteční atmosféry. Tradiční Svatomartinské...
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025
Slivotéka, slivovicová nebo prostě jen pálenková stezka. V turisticky významném areálu Skanzen Modrá v srdci Slovácka je nově rozš...
Reklama   •   Koupit reklamu