Dnes je 15. září 2025, svátek má Jolana
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 15: Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 15: Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy
Redakce GastroIN - 08. 11. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

8. 11. 2013 - Dýni necháme odpočívat do další sezóny a vrhneme se na jiné, pro tohle období, typické suroviny. Červená řepa, mnohými opět velmi neoblíbená díky vzpomínkám na zavařenou variantu ze školní jídelny či domácí kuchyně. Přitom dokáže být tak lahodná. A nepotřebuje mnoho…

Stačí ji upéct a rozvine svou nasládlou chuť. Lehce osolíte, opepříte, pokapete balzamikovým octem a lahůdka je na světě. A co teprve, když doplníte kozím sýrem, oříšky či rukolou… Skvěle si také rozumí s křenem, bylinkami, bílým jogurtem, pestem…

Řepa opět najde široké uplatnění. Od nejjednoduššího pečení, po marinování na řepové carpaccio, přes polévky, gnocchi, omáčky na těstoviny, pomazánky, buchty až po tuhle pečenou ovesnou kaši…

Pečená ovesná kaše je už celkem klasika. Když vím, že nebudu stíhat, upeču jí plný pekáček a během týdne jen krájím jednotlivé porce, které podávám studené, ohřáté, s jogurtem, tvarohem nebo třeba zalité kefírem.

Recept můžete použít jako takový mustr a libovolně si jej upravovat v závislosti na sezóně. V létě péct s jahodami, broskvemi, rybízem, na podzim pak s jablky, hruškami, dýní a v zimě třeba právě s řepou, mrkví, případně tahat z mrazničky letní zásoby. Doplnit můžete libovolným kořením, sušeným ovocem, ořechy, semínky, kokosem, čokoládou, v podstatě co Vás napadne…

Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy (3- 4 porce)

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 40 g kvalitní hořké čokolády (99% Lindt)
  • 50 g lískových ořechů + na posypání
  • 1/2 střední červené řepy
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek ovesného mléka

Nejprve si promíchejte chia semínka s vodou a dejte je odpočívat do lednice. V míse si promíchejte vločky s kakaovým práškem, nalámanou čokoládou, lískovými ořechy. Přistrouhejte červenou řepu, přidejte med, chia semínka a mléko. Vše důkladně promíchejte a nalijte do nádoby vhodné na pečení. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. 10 minut před dopečením posypte lískovými ořechy a vraťte do trouby.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 2 hodinami
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Reklama   •   Koupit reklamu