
25. 10. 2013 - Dýně hokkaido si v naší kuchyni vybudovala své čestné místo. Troufám si říct, že už není pro nás čímsi exotickým. Většina z nás pravděpodobně ochutnala klasiku všech klasik mezi dýňovými recepty, polévku. A kdo ještě ne, dělá obrovskou chybu a netuší, oč přichází.
Ale to je jen nepatrný zlomek, co dýně nabízí. Nebudu se rozplývat na dlouhatánským seznamem pokrmů, které lze z dýně vykouzlit. Zaměřím se i na jiné druhy. Dýně není jen hokkaido, ale i máslová, muškátová, špagetová. Existuje jich celá řada, ale tyto jsou u nás už poměrně běžně k dostání.
Mně přijde nejzábavnější špagetová… po upečení díky vidličce pár tahy vyčarujete špagety, není to kouzelné? :) Věřím, že děti budou stejně nadšené a rády pomohou maminkám s přípravou a nakonec i konzumací… a maminky spokojené, jak jejich dítku jede zelenina :)
Špagetová dýně se špenátovou kešu omáčkou (4 porce)
- 1 hrnek kešu oříšků
- 1 špagetová dýně
- 1 lžička olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g špenátových listů
- 1 hrnek rostlinného mléka
- pár kapek citrónové šťávy
- 2 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu
- sůl
Večer předem si zalijte kešu oříšky vodou a nechejte máčet do dalšího dne.
Další den si omyjte a přepulte špagetovou dýni, vydlabejte semínka a rozkrojenou polovinou dolů položte na pečícím papírem vyložený plech a pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů v předehřáté troubě.
Mezitím si slijte vodu z oříšků. Na kapce olivového oleje orestujte cibuli a na minutu přidejte česnek, aby se rozvoněl. Cibuli s česnekem rozmixujte spolu s kešu oříšky, rostlinným mlékem, citrónovou šťávou a parmazánem. Na závěr přidejte spařené listy špenátu. Podle chuti dosolte. Můžete lehce prohřát.
Z upečené dýně táhlými pohyby pomocí vidličky tvořte nudle. Rozdělte je na talíře a doplňte omáčkou. Případně posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem.

