Dnes je 15. září 2025, svátek má Jolana
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 14: Špagetová dýně se špenátovou kešu omáčkou Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 14: Špagetová dýně se špenátovou kešu omáčkou
Redakce GastroIN - 25. 10. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

25. 10. 2013 - Dýně hokkaido si v naší kuchyni vybudovala své čestné místo. Troufám si říct, že už není pro nás čímsi exotickým. Většina z nás pravděpodobně ochutnala klasiku všech klasik mezi dýňovými recepty, polévku. A kdo ještě ne, dělá obrovskou chybu a netuší, oč přichází.

Ale to je jen nepatrný zlomek, co dýně nabízí. Nebudu se rozplývat na dlouhatánským seznamem pokrmů, které lze z dýně vykouzlit. Zaměřím se i na jiné druhy. Dýně není jen hokkaido, ale i máslová, muškátová, špagetová. Existuje jich celá řada, ale tyto jsou u nás už poměrně běžně k dostání.

Mně přijde nejzábavnější špagetová… po upečení díky vidličce pár tahy vyčarujete špagety, není to kouzelné? :) Věřím, že děti budou stejně nadšené a rády pomohou maminkám s přípravou a nakonec i konzumací… a maminky spokojené, jak jejich dítku jede zelenina :)

 

Špagetová dýně se špenátovou kešu omáčkou (4 porce)

  • 1 hrnek kešu oříšků
  • 1 špagetová dýně
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g špenátových listů
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 2 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu
  • sůl

Večer předem si zalijte kešu oříšky vodou a nechejte máčet do dalšího dne.

Další den si omyjte a přepulte špagetovou dýni, vydlabejte semínka a rozkrojenou polovinou dolů položte na pečícím papírem vyložený plech a pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů v předehřáté troubě.

Mezitím si slijte vodu z oříšků. Na kapce olivového oleje orestujte cibuli a na minutu přidejte česnek, aby se rozvoněl. Cibuli s česnekem rozmixujte spolu s kešu oříšky, rostlinným mlékem, citrónovou šťávou a parmazánem. Na závěr přidejte spařené listy špenátu. Podle chuti dosolte. Můžete lehce prohřát.

Z upečené dýně táhlými pohyby pomocí vidličky tvořte nudle. Rozdělte je na talíře a doplňte omáčkou. Případně posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu