Dnes je 14. září 2025, svátek má Radka
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 12: Celozrnné špagety s dýňovou omáčkou Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 12: Celozrnné špagety s dýňovou omáčkou
Redakce GastroIN - 27. 09. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

27. 9. 2013 - Jednou z věcí, díky kterým se alespoň trošku těším na ten nevlídný, sychravý podzim, jsou dýně. Hned je člověku lépe, když přijde z venku promrzlý, promočený a zahřeje se výbornou dýňovou polévkou.

Jsem hrozně ráda, že se odhazují předsudky, vzpomínky na velmi neoblíbené dýňové kompoty a postupně pomalu do stravy zařazujeme dýni i v jiné podobě, a že stojí za to.

Takovým základem je dýňová polévka. Věřím, že tu už dnes ochutnal pomalu každý. Variant je neskutečně moc. Pokud se vrhnete na polévku, doporučuji dýni nejprve upéct v troubě, a až poté rozmixovat v krém. Každá polévka je hned chutnější, pečená zelenina totiž získá výraznější chuť. A to jestli se pustíte do základní varianty nebo přidáte šalvěj, pečený česnek, batáty, červenou čočku, kokosové mléko či jiné ingredience, je už jen a jen na Vás.

Ale polévkou to samozřejmě nekončí. Až budete mít za sebou polévku, nesmíte si nechat ujít risotto. To dýňové považuji vůbec za jedno z nejlepších pokrmů, co jsem kdy ochutnala. A pak tu je spousta dalších receptů, kam můžete zakomponovat dýni, ale ty třeba příště… :)

Celozrnné špagety s dýňovou omáčkou (2 porce)

  • ¼ až ½ dýně Hokkaido, záleží na velikosti
  • sůl, pepř
  • pár lístků šalvěje
  • olivový olej
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml bílého vína
  • cca 100 ml vody/vývaru
  • 50 g Gran Moravie/parmazánu
  • 100 g celozrnných špaget

 

Dýni si omyjte, přepulte, vydlabejte a nakrájejte na menší kostky. Zapékací nádobu případně plech vyložte pečícím papírem, poklaďte dýni. Dochuťte jí solí, pepřem, posypte lístky šalvěje a pokapte olivovým olejem. Dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut.

Mezitím si na kapce olivového oleje zpěňte cibuli, přidejte na tenké plátky nakrájený česnek, asi jen na minutu, aby nezhořknul. Stačí, když se rozvoní. Zalijte vínem a nechte jej odpařit. Poté přidejte upečenou dýni a vodu či vývar. Nechte chvilku povařit, odstavte z plotny, přistrouhejte trochu Gran Moravie a rozmixujte na hladkou omáčku. Případně dochuťte solí, pepřem.

Špagety či jiné těstoviny uvařte dle návodu na obalu a podávejte s dýňovou omáčkou posypané dalším sýrem a ozdobené lístky šalvěje.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu