Dnes je 6. listopad 2025, svátek má Liběna
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 11: Ovocný burákový milkshake Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 11: Ovocný burákový milkshake
Redakce GastroIN - 12. 09. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

13. 9. 2013 - Jsem si vědoma toho, že přicházím tak trochu s „křížkem po funuse“, kdy ovocné žně se pomalu chýlí ke konci a my budeme opět odkázáni především na jablka, hrušky a exotické ovoce z dovozu.

Ale nenechte se mýlit, smoothie není jen záležitost letních dní. Stačí trocha fantazie, využít ovoce, které je právě v sezóně a kouzelný výživný nápoj je na světě. A co jen ovoce, nebojte se zabrousit i mezi zeleninu. Taková mrkev, červená řepa je do smoothie jako dělaná. Odvážnější mohou zkusit řapíkatý celer, špenát, brokolici, cuketu, dýni, vlastně nic není do pro mixér tabu, jen naše předsudky J

Dostaňme se ale k věci, tohle není klasické smoothie. Obvykle se jednoduše všechny suroviny rozmixují a servíruje se. Tohle smoothie je rafinovanější. Část ovoce se jen rozmačká ve sklenici, případně dochutí šťávou z limetky, citrónu, pomeranče, pro sladkomily dosladí a přelije rozmixovanou druhou částí.

To, jakou chuťovou kombinaci si vytvoříte, je jen na Vás. Takto může vzniknout nepřeberné množství variací. Zkoušejte různá mléka, mandlové, rýžové, sójové, sezamové, ovesné, třeba i kozí…, různé druhy oříškových másel, opět mandlové, burákové, lískové, tahini, zdravou nutellu… a pak tu je ještě to rozmačkané ovoce. Já sama smoothie testovala čtyřikrát. Základem byl vždy na jednu porci malý banán, pár kostek ledu, rostlinné mléko, měla jsem buď makové nebo ovesné, po lžičce burákového másla a kakaového prášku. Poprvé jsem si rozmačkala červený rybíz, pak ostružiny, potřetí hroznové víno a naposledy nektarinku a spousta obměn mě ještě čeká, tak směle do toho :)

Ovocný burákový milkshake (1 porce)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com

  • 1 malý banán
  • 200 ml rostlinného mléka
  • pár kostek ledu
  • 1 lžička burákového másla (mletých, příp. celých arašídů)
  • 1 lžička kakaového prášku
  • hrst rozmačkaného ovoce

Tyčovým mixérem si rozmixujte banán s mlékem, ledem burákovým máslem a kakaovým práškem. Ve vysoké sklenici rozmačkejte omyté a na kousky nakrájené ovoce, případně dochuťte a přelijte rozmixovanou směsí.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
Náměstí Svobody se již po dvacáté promění v centrum vinařských tradic, kde v tradičním termínu 11. 11. od 11:00 hodin oficiálně od...
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
Na svátek svatého Martina se v lesní školce Na Pasece ve Zlíně uskuteční jedinečný oběd, který spojuje tradiční gastronomii s filo...
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
7 hříchů a hříšné menu, kterému lze jen stěží odolat. Režisér Andy Fehu připravuje novou česko-slovenskou komedii Když se zhasne....
Reklama   •   Koupit reklamu