
30. 8. 2013 - Léto se nám pomalu chýlí ke svému závěru. Ale ještě než vpustíme do kuchyně dýni, švestky, hrušky, jablka, červenou řepu a jiné poklady, které nám podzim přináší, je třeba spotřebovat zbytky letní úrody.
Domácím rajčatům se nic nevyrovná. Chutnají nejlíp jen tak. Když ale zahrádka rodí víc, než jsme schopni spotřebovat přichází na řadu ratatouille, naše lečo nebo právě rajčatová polévka.
Pokud milujete caprese, budete milovat i tuto polévku. Chuťově je výborná sama o sobě, ale doplněná o rozpouštějící se mozzarellu a úžasné pesto, je ještě o třídu výš. Pesto použijte, jaké máte. Nejčastěji to asi bude bazalkové, ale vyrobit si jej můžete doma z čehokoliv. Není nic jednoduššího. Stačí Vám k tomu semínka/ořechy, olivový olej, bylinky, sůl, parmazán a pesto je na světě.
Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou (2 – 3 porce)
- 500 g rajčat
- sůl, pepř
- 1 lžička třtinového cukru
- hrst čerstvé bazalky
- hrst čerstvého oregana
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 250 ml passaty
- 250 ml vody
- 1 koule mozzarelly
- pesto
Rajčata si omyjte a nakrájejte na menší kousky. Poklaďte do pečícím papírem vyložené zapékací nádoby či na plech. Osolte je, opepřete, posypte třtinovým cukrem, bazalkou, organem a dejte péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby.
Na lžíci olivového oleje opékejte cibuli, poté na minutu přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a vložte upečená rajčata, přilijte passatu, vodu a přiklopte poklicí. Vařte asi jen 10 – 15 minut. Poté opatrně rozmixujte tyčovým mixérem a případně dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem. Podávejte s natrhanou mozzarellou, pestem a bazalkou.
