
26. 4. 2013 - Letošní zima byla extrémně dlouhá a myslím, že nebudu daleko od pravdy, že jí měl každý plný zuby a nemohl se dočkat, až načerpá trochu energie ze slunečních paprsků a probouzející se přírody.
Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku
Přicházející jaro se také projevuje na našem jídelníčku. Máme chuť na lehčí pokrmy, talíře jsou o něco barevnější. V obchodech a trzích se pomalu objevují ředkvičky, jarní cibulka, pažitka, řeřicha, rebarbora, ale také medvědí česnek. Pokud Vám roste někde v blízkém okolí, upřímně Vám závidím. Medvědí česnek je úžasná sezónní záležitost, které je třeba využít plnými doušky. Nadělejte si pesto do zásoby, naplňte jím formičky na led a zamrazte. Pak už jen můžete po celý rok vytahovat z mrazničky. Kromě pesta využijete medvědí česnek do polévek, pomazánek, nádivky nebo třeba do těchto úžasných gnocchů…
Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku
Na 4 porce si připravíme:
- 200 g medvědího česneku bez stopek
- 100 g lučiny
- 100 g tvarohu
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 g parmazánu
- 2 vejce
- sůl
- máslo
Medvědí česnek jsem si omyla a spařila vařící vodou. Vodu jsem slila a listy důkladně vymačkala, abych je tak zbavila pokud možno veškeré vody. Poté jsem je překrájela na co nejmenší kousky. Listy jsem vrátila do mísy a přidala lučinu, tvaroh, celozrnnou mouku, nastrouhaný parmazán, vejce a sůl. Vše jsem promíchala a zpracovala v celistvé těsto. Pokud by bylo příliš lepivé, přisypte mouku. Z těsta jsem tvořila menší oválky. Ty jsem obalila v mouce a opekla na másle. Poté jsem gnocchi promíchala s pestem a podávala.
Pesto z medvědího česneku
- 30 g medvědího česneku bez stopek
- 25 g piniových semínek
- 60 ml olivového oleje
- 25 g parmazánu
- sůl
Medvědí česnek jsem omyla a zbavila stopek. Natrhala jsem jej na menší kousky a rozmixovala s ostatními surovinami. Zbylé pesto Vám vydrží v lednici zhruba týden. Můžete jej dále použít do sendvičů třeba s kozím sýrem, promíchat s těstovinami, dochutit polévku, použít jako součást zálivky do salátu.Inspirací tohoto receptu mi bylo starší vydání magazínu Albert. Upravila jsem si však recept k obrazu svému. Přišlo mi líto nevyužít medvědího česneku, když je právě v sezóně a tak posloužil namísto špenátu. Mouku jsem použila celozrnnou, ale je v podstatě jedno, po jaké sáhnete. Gnocchi nemusíte podávat jen s pestem. Naleznou využití jako netradiční příloha k masu, omáčce nebo je jen jednoduše posypte parmazánem, i tak budou úžasné.
Každý lichý pátek se můžete těšit na nové recepty blogerky Lucie! Její blog najdete i na http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/ nebo na Facebooku.
